Sunil Bam, dopredsjednik udruge Nepalaca, gostovao je na N1 Televiziji i komentirao život svojih sunarodnjaka u Hrvatskoj. Bam kaže kako je u Hrvatsku došao zbog boljeg života i više novca te da je tražio sigurnu zemlju. “Tijekom Svjetskog prvenstva 2018. izguglao sam Hrvatsku, odabrao je i tu sam došao 2019. Proces je bio pomalo dugačak, a nije bio ni jeftin”, rekao je.

U Nepalu je bio učitelji u osnovnoj školi gdje je predavao nepalski jezik. “Nepal nije baš razvijena zemlja i nema puno prilika za zaposlenje i htio sam zarađivati više”, rekao je.

Otkrio je da uzdržava svoju obitelj od 15 članova. “Kada samo došao u Hrvatsku radio sam u blizini Gospića na jednom poljoprivrednom gospodarstvu i nikada nisam iskusio takvu hladnoću te sam se preselio u Osijek. Radio sam za tvrtku Drava International i tamo je sada 170 Nepalaca, a kada sam stigao bilo ih je tek nekoliko. Sada sam u Zagrebu i radim u jednom nepalskom restoranu. Vlasnik je podrijetlom blizu mog sela pa to olakšava stvari”, objasnio je Bam.

“Hrvatska je zapravo jako skupa”

Kaže kako su prošle godine osnovali udrugu u Hrvatskoj, a najveći problem im predstavlja pronaći posao jer su mnogi došli kao sezonski radnici i nakon sezone ostali bez posla. “Mnogi Nepalcima je prilikom dolaska na aerodrom rečeno da su njihove vize poništene i deportirali su ih. To je pogreška tvrtke koja im je omogućila da dođu i na temelju čega su dobili vizu. Cijeli proces traje par mjeseci i to je dugo”, rekao je.

Smatra da je najveći problem Nepalaca u Hrvatskoj jezik i klima koja je hladnija. “Na većim visinama u Nepalu je hladno, ali ondje gdje živimo je puno toplije”, dodao je.

“Mnoge su tvrtke dobre, ali neke samo tjeraju radnike da rade, a da im ne daju plaću, papire, dokumente i ne pružaju im kvalitetan smještaj, ali to su samo neke tvrtke. U kontaktu sam s mnogim Nepalcima i puno je pozitivnih primjera, ali neki i nisu takvi. Onda povezujemo takve ljude s vlastima i upućujemo ih u njihova prava, a i organiziramo im nastavu jezika u suradnji s Centrom mirovnih studija”, naveo je.

Misli da je situacija puno bolja nego kada je on došao u Hrvatsku. “Neki koji su tek došli se boje pa se ne žale. Boje se da ne ostanu bez posla”, tvrdi Bam.

Kaže kako je zadovoljan ovdje te da planira dugo ostati. “Hrvatska je skuplja nego Nepal, mi bismo htjeli plaću od oko 1000 eura ako moramo plaćati smještaj i hranu. Zapravo je vrlo skupo”, rekao je.

Izvor: Sloboda.hr/N1
Foto: N1