nenad stazić, anne frank, sdpFoto: fah

Skidanje izložbe Ane Frank u Šibeniku, monopol u telekomunikacijama te problemi u zdravstvenom sustavu teme su po kojima je u petak nekoliko saborskih klubova zatražilo stanku na početku zasjedanja.

SDP-ovac Nenad Stazić tako je stanku zatražio da bi, kako je rekao, u ime kluba progovorio o skandalu u Šibeniku vezanom za povlačenje izložbe Ane Frank.

“Prošlo je manje od 24 sata od otvaranja do zatvaranja međunarodne izložbe o Anni Frank u Tehničkoj školi u Šibeniku. Razlog je protivljenje ravnatelja Belamarića zbog po njemu spornog sadržaja. Riječ je o izložbi ‘povijest za sadašnjost’. Priakzano je stradanje Židova u NDH, poglavito djece, i radi se o sažetom prikazu koji nije politički obojen. Ravnatelju je smetalo što su Ustaše prikazane kao koljači i kao oni što su djecu ubijali izgladnjivanjem. Nije bilo problema u drugim gradovima u Hrvatskoj. Prikazana je u tri godine u 23 grada u različitim javnim prostorima. Tema je patnja djece, a povod sudbina Anne Frank. Smetalo je ravnatelju što nije prikazano stradavanje na Golom otoku. Tema nije Informbiro već holokaust. Očito ravnatelj nema kognitivnih sposobnosti da to shvati iako su mu pokušavali objasniti. Skidati izložbu o Anni Frank je sramota i opet smo se osramotili pred svijetom. Od Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina tražim da održi hitnu sjednicu te da predloži točku dnevnog reda o kojoj bi govorili svi zastupnici. Očekujemo od premijera da uputi pismo isprike organizatoru, to oni zaslužuju. Mogla bi i predsjednica uputiti pismo Svjetskom židovskom kongresu, ali ona je sada previše zauzeta oko saniranja svojeg putovanja u SAD pa se time ne može baviti. Neka Barišić smijeni ravnatelja u Šibeniku. Ako ne zna kako pokrenuti postupak neka ga prepiše iz ranijih postupaka”, rekao je SDP-ov Nenad Stazić.

Izvor: Sloboda.hr/Direktno.hr