branimir glavaš hdssb

Vrhovni sud Republike Hrvatske u cijelosti je ukinuo prvostupanjsku presudu Branimiru Glavašu i ostalim optuženicima u takozvanom slučaju garaža i selotejp i cijeli postupak vratio prvostupanjskom sudu na ponovno odlučivanje, objavljeno je danas na stranicama Vrhovnoga suda. O ovome predmetu Vrhovni je sud ponovno odlučivao početkom lipnja ove godine s obzirom na to da je Ustavni sud u siječnju prošle godine ukinuo drugostupanjsku presudu Vrhovnoga suda te mu naložio da ponovi postupak. Glavaš i njegova obrana žalili su se na čitav niz nezakonitosti i nepravilnosti u vođenju ovoga procesa što je Vrhovni sud prihvatio, ocjenjujući žalbe Branimira Glavaša i obrane osnovanim.

11 godina od pokretanja pravosudnog procesa, sedam od prvostupanjske presude i gotovo godinu i pol dana nakon što je Ustavni sud ukinuo osuđujuću drugostupanjsku presudu Vrhovnoga suda Branimiru Glavašu iostalim optuženicima sve je opet vraćeno na sami početak.

Branimir Glavaš i ranije je tvrdio kako to smatra jedinim ispravnim putem u cilju utvrđivanja prave istine.

“U svakom slučaju mogu reći da sam vrlo zadovoljan što je prvostupanjska presuda iz 2009. godine kojom sam bio presuđen na 10 godina zatvora ukinuta i to u cijelosti. Dakle, ne samo pojedini segmenti, nego je presuda u potpunosti ukinuta što stvara vrlo realne šanse i osnove da pravosudni proces završi pozitivno kada dođe do ponavljanja prvostupanjskog postupka”, kazao je nakon objave odluke Branimir Glavaš.

S odlukom je Vrhovnoga suda zadovoljna i Glavaševa obrana. Za odvjetnika Veljka Miljevića odluka, kaže, ni po ničemu nije iznenađenje.

“Nakon što je Ustavni sud donio svoju odluku u kojoj je utvrdio čitav niz povreda temeljnih ljudskih prava pojedinih okrivljenika u naznačenom kaznenom postupku, za svakog tko je proučio tu ustavnu odluku bilo je neminovno da Vrhovni sud kao drugostupanjski sud usvoji žalbe koje smo podnijeli na prvostupanjksu presudu iz 2009. godine. Vrhovni sud je to sada nakon sjednice koju je u lipnju održao zaista i učinio”, tvrdi Glavašev odvjetnik Veljko Miljević.

Sud je utvrdio ono na što su Branimir Glavaš i njegova obrana od početka ukazivali – da su tjekom suđenja počinjene bitne povrede odredaba kaznenoga postupka.

“Prije svega da je došlo i do, pretežan dio odluke Vrhovnog suda se i odnosi na to, da je pogrešna primjena međunarodnog prava, da su apsolutno pogrešno primjenjeni protokli Ženevske konvencije te da se jednostavno nije pazilo na različite pravne situacije u pogledu događaja prije 8. listopada 91., nakon 8. listopada 91., a onda u vezi toga i 15. siječnja 92.godine. Već to je bio Vrhovnom su dudovoljan razlog, a i meni bi bio dovoljan da se takva prvostupanjska presuda ukine i predmet je u cijelosti vraćen na ponovni postupak”, dodao je Miljević.

Kako je pobijana presuda ukinuta i vraćena na ponovno suđenje zbog bitnih povreda odredaba kaznenoga postupka Vrhovni se sud, stoji u obrazloženju rješenja napisanog na 11 stranica, nije bavio ispitivanjem pravilnosti utvrđenog činjeničnog stanja, već će to, navodi se, u ponovljenom postupku učiniti prvostupanjski sud te otkloniti nedostake na koje mu je ukazano, odnosno donijeti novu i na zakonu utemeljenu presudu.

Slučaj Glavaš apsolutni je sudski presedan po čitavome nizu činjenica.

Branimir Glavaš, koji je u zatvorima proveo više od pet godina, od početka je tvrdio kako se protiv njega vodio montirano politički proces u režiji Ive Sanadera, Vladimira Šeksa i tadašnjeg vrha HDZ-a.

“Apsolutno stojim iza toga. Taj represivni aparat je pokrenuo HDZ predvođen tim ljudima, dakle od policije, DORH-a, tajnih službi pokrenut jetaj postupak i normalno kada nešto uđe u pravosudnu kolotečinu onda je to žrvanj koji melje i koji se jednostavno ne može zaustaviti. Dakle, to jepolitički pokrenut, iniciran i montiran politički proces. Ustavni sud je nakon 4 godine i nakon 4 mjeseca ukinuo drugostupanjsku presudu. Sad je Vrhovni sud ukinuo prvostupanjsku presudu što potvrđuje ovu moju argumentaciju i što mi s pravom ulijeva vjeru i nadu u optimizam da će u ponovljenom postupku sve to završiti na jedan drugi način, pozitivan za mene”, smatra Glavaš.

Kada će suđenje krenuti iz početka za sada nije poznato, no Branimir Glavaš pretpostavlja kako bi moglo započeti krajem jeseni ove godine.

Izvor: Republika.eu
Foto: EPA