Sjeverna Koreja

Demokratska Narodna Republika Koreja, odnosno Sjeverna Koreja, često je navođena kao primjer zemlje s niskim demokratskim standardima, ako o takvima u njezinu slučaju uopće možemo govoriti. Sjevernokorejska vlast provodi izbore svakih nekoliko godina s prozaičnim ciljem da ustanovi tko „fali“ u državi, odnosno time koje obitelji će se naći na meti državnog terora. Na izbore izlazi samo jedna izborna lista, ona Demokratskog fronta za ujedinjenje domovine pod vodstvom Radničke partije, i naravno, dobiva 100% glasova. No, da primjere takvih karikaturalnih političkih pojava ne moramo tražiti u dalekoj Koreji dokaz je Općina Nijemci, gdje na predstojeće izbore za vijeća mjesnih odbora izlazi samo jedna stranka.

Općina Nijemci smještena je u zapadnom Srijemu, administrativno pripada Vukovarsko-srijemskoj županiji, po posljednjem popisu stanovništva broji 4.705 žitelja, a sastoji se od osam sela – mjesnih odbora. Kako se bliži kraj mandata vijeća mjesnih odbora izabranih u svibnju 2011., Općinsko vijeće je na sjednici 3. travnja donijelo odluku o raspisivanju novih izbora za 10. svibnja. U petak 10. travnja u jutarnjim satima na službenim mrežnim stranicama Općine Nijemci objavljeni su obrasci nužni za prijavu kandidature za vijeća mjesnih odbora. Kao rok za prijavu kandidature određen je 11. travnja u ponoć, što znači da su oporbene stranke imale svega dan i pol za organiziranje lista i prijavu istih nadležnom izbornom povjerenstvu. Da stvar bude gora, obavijest o redoslijedu izbornih radnji, tj. roku za predaju kandidacijskih lista, objavljena je na osam oglasnih ploča u Općini na sam 11. travnja ujutro, dakle istoga dana kada je istjecao rok.

Ne čudi stoga da se za izbore u sedam od osam sela prijavila tek po jedna kandidacijska lista, i to ona – pogađate – vladajuće Hrvatske demokratske zajednice (HDZ). Iako u Općini Nijemci djeluje ukupno sedam političkih stranaka (HDZ, HSLS, HSP AS, HDSSB, SDP, SDSS i HSS), a HDZ je na prošlim lokalnim izborima ostvario tek nešto više od 40% glasova, nikome osim vladajućih očito nije bilo namjeravano prepustiti sudjelovanje u izbornoj utrci za vijeća mjesnih odbora. Čak i u dva sela sa srpskom većinom (Banovci i Vinkovački Banovci) SDSS se nije uspio organizirati za izbore, pa će jedina izborna lista u Vinkovačkim Banovcima biti ona HDZ-a, dok u samim Banovcima nijedna kandidacijska lista nije predložena.

Zdenko Čuljak, čelnik oporbenog HDSSB-a u Nijemcima, smatra kako se „ovako nešto nije dogodilo od osamostaljenja Hrvatske, da narodu bude uskraćeno birati svoju stranku i programe.“ Vladajućem HDZ-u zamjera da je ovim potezom „izbjegao konkurenciju i omogućio popravak lošeg izbornog rezultata iz 2011. godine, kada je od osam mjesnih odbora dobio samo dva.“

Općinski načelnik Ivica Klem (HDZ) nije htio komentirati kontroverzne izbore, pa smo se za izjavu morali obratiti Sandri Božanović, pročelnici općinskog Upravnog odjela za društvene, djelatnosti, upravne, opće, pravne i imovinske poslove. Ona ne vidi nepravilnosti u procesu raspisivanja i priprema za izbore te tvrdi kako su stranke s održavanjem izbora bile upoznate na samoj sjednici 3. travnja kada su izbori raspisani. Odluka o raspisivanju izbora bila je prethodno objavljena na oglasnim pločama, dok je – kako kaže Božanovićeva – ona sama uložila trud da čelnike stranaka aktivnih na području općine Nijemci obavijesti o rokovima.

Ipak, ostaje činjenica da će se osam sela te srijemske općine nakon sljedeće nedjelje naći u jednopartijskom sustavu. Krivili za to tromost oporbenih stranaka ili zlonamjernost vladajućeg HDZ-a, nemoguće je ne ustvrditi kako je nešto trulo u općini Nijemci.

Autor: L. M.