Županijski sud u Zagrebu u petak je na ponovljenom suđenju u slučajevima ‘selotejp’ i ‘garaža’ nepravomoćno osudio Branimira Glavaša na sedam godina zatvora za ratni zločin nad osječkim Srbima 1991. Njegovi suoptuženici također su dobili bezuvjetne zatvorske kazne.

Uz Glavaša, na četiri godina zatvora nepravomoćno je osuđena Gordana Getoš Magdić, nekadašnja zapovjednica voda posebne postrojbe za diverzantsko-izviđačke namjene Operativne zone Osijek, dok su pripadnici tog voda Dino Kontić i Zdravko Dragić osuđeni na po tri godine.

Glavaš i Getoš Magdić bili su na izricanju presude koju je objavio sudac Dražen Kevrić, no Kontić i Dragić nisu se pojavili u sudnici.

Branimir Glavaš uz psovke je napustio sudnicu zagrebačkog Županijskog suda tijekom objave presude kojom je ponovno osuđen za ratni zločin nad osječkim Srbima u Domovinskom ratu, a cijeli je postupak nazvao politički motiviranom farsom i najavio nastavak pravne bitke.

– Predsjedniče moram li ja ovo slušati?, pitao je Glavaš suca Dražena Kevrića koji je obrazlagao novu nepravomoćnu presudu na sedam godina zatvora u jednom od najduljih hrvatskih pravosudnih postupaka.

Nakon što mu je sudac odgovorio da ne mora Glavaš je uz psovke izišao iz sudnice.

Zakon predviđa da se nepravomoćno osuđenima na više od pet godina određuje istražni zatvor do pravomoćnosti presude pa iz sudnice odlaze izravno “iza rešetaka”.

Na pitanje očekuje li da mu ponovno odrede istražni zatvor Glavaš je novinarima, izlazeći iz zgrade suda, odgovorio: “Boli me džon”. Pritom je nastavio vrijeđati suca Kevrića, rekavši kako očekuje da će uskoro postati predsjednik suda ili otići u Bruxelles.

Cijelo je suđenje ponovno nazvao politički motiviranom farsom te predstavom za javnost, režim i međunarodnu zajednicu.

– Idemo mi dalje, žalit ćemo se, poručio je Glavaš, a na pitanje namjerava li napuštati Hrvatsku kazao je da će “putovati kao slobodan čovjek”.

Glavašev sin i odvjetnik: Postupak je politički iniciran i montiran

Filip Glavaš, sin i odvjetnik Branimira Glavaša koji je u petak u ponovljenom suđenju nepravomoćno osuđen na sedam godina zatvora zbog ratnog zločina nad osječkim civilima 1991., ocijenio je da je riječ o prepisanoj ranijoj presudi te da je cijeli postupak politički iniciran i montiran.

– Ovaj kazneni postupak je bio samo farsa za javnost u kojem su izvedeni novi materijalni i personalni dokazi, a o kojima u obrazloženju današnje presude nismo čuli niti jednu jedinu riječ, kazao je Filip Glavaš.

Mlađi Glavaš je poručio je sucu zagrebačkog Županijskog suda Draženu Kevriću da na pisanom otpravku presude ne zaboravi promijeniti ime predsjednika vijeća koje je donijelo presudu tako da umjesto suca Željka Horvatovića potpiše sebe jer je, smatra, današnja presuda identična onoj koju je 2009. izrekao sudac Horvatović osudivši njegovog oca na osam godina zatvora, a koju je kasnije ukinuo Ustavni i Vrhovni sud.

– Nadam se da će tome jednom doći kraj. Mi se s ovom optužnicom borimo već 19 godina i borit ćemo se i daljnjih 19 godina ako to bude bilo potrebno, rekao je Filip Glavaš koji je za vrijeme prvog postupka bio osnovnoškolac, a u međuvremenu je završio pravni fakultet i postao očev branitelj.

Upitan odlazi li Branimir Glavaš u Bosnu i Hercegovinu, čije državljanstvo ima uz hrvatsko, a gdje je pobjegao prije izricanja prve presude 2009. te služio zatvorsku kaznu, Filip Glavaš je odgovorio da je ta odluka na njegovom ocu.

Iako je nepravomoćno osuđen na sedam godina zatvora Glavašu je iz suda izašao slobodan, a prema pojašnjenju suca Kevrića istražni zatvor Glavašu nije određen zbog odluke Ustavnog suda iz 2015. prema kojoj je već odslužio pet godina, dva mjeseca i 27 dana kazne.

Ukupan doprinos u Domovinskom ratu kao olakotna okolnost

– Ne ide u istražni zatvor, ali sudac Kevrić je nekakvom pravnom vratolomijom odlučio da tužiteljstvo ima pravo žalbe pa me ne bi čudilo da Visoki kazneni sud pod predsjedanjem suca Horvatovića to rješenje preinači pa da Branimir Glavaš za koji dan završi u istražnom zatvoru’, rekao je Filip Glavaš.

Nekadašnji zapovjednik obrane Osijeka i njegovi suoptuženici ponovili su na početku posljednjeg dijela ponovljenog suđenja sredinom siječnja ove godine na zagrebačkom Županijskom sudu da nisu krivi za ratni zločin nad osječkim Srbima 1991. u slučajevima za koje je optužnica izmijenjena zbog smrti dvojice optuženika – Ivice Krnjaka i Tihomira Valentića.

Kazna Glavašu godinu manja nego na prvom suđenju

Na prvom suđenju 2009. Glavaš i ostali osuđeni su na višegodišnje zatvorske kazne, ali je pravomoćnu presudu ukinuo Ustavni sud. Glavaš je do tada odradio i većinu osmogodišnje kazne u zatvorima u BiH kamo je otišao uoči izricanja prve presude.

No Ustavni je sud u siječnju 2015. ukinuo pravomoćnu osuđujuću presudu te je suđenje Glavašu i njegovim suoptuženicima ponovno počelo 2017., a koje je još jednom ispočetka krenulo u listopadu 2021.

Vrhovni je sud početkom 2020. ukinuo odluku izvanraspravnog vijeća zagrebačkoga Županijskog suda iz ožujka 2019. prema kojoj se ponovljeno suđenje Glavašu trebalo odvojiti od postupka njegovih suoptuženika.

Fehir od krunskog postao ‘običan’ svjedok

Zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo odbacilo je u listopadu 2021. kaznenu prijavu koju je Glavaš podnio protiv nekadašnjeg krunskog svjedoka Krunoslava Fehira zbog ubojstva Čedomira Vučkovića u Osijeku u kolovozu 1991.

Fehir je tijekom prvog suđenja Glavašu bio krunski svjedok tužiteljstva s obzirom na to da je u dobi od 16 godina u kolovozu 1991. kao pripadnik tzv. Prištapske bojne, među ostalim, bio svjedok mučenja Čedomira Vučkovića kojega su tjerali da pije kiselinu iz akumulatora u jednoj od garaža tadašnjeg Sekretarijata za narodnu obranu u središtu Osijeka.

Na ponovljenom suđenju Fehir više nije imao status krunskog nego običnog svjedoka, a Glavaš njegovo svjedočenje smatra lažnim. Štoviše, upravo njega smatra odgovornim za Vučkovićevo ubojstvo, zbog čega ga je i prijavio, a prijavu je potkrijepio i nalazom sudskomedicinskog vještaka Đorđa Alempijevića iz Beograda, koji je ustvrdio da su za Vučkovića kobni bili hici koje je u njega ispalio Fehir, a ne ispijena kiselina.

Odbacivanje Glavaševe prijave ponukalo je Fehira da protiv Glavaša podnesu kaznenu prijavu za lažno prijavljivanja kaznenog djela.

Na ponovljenom suđenju Fehir više nije imao status krunskog nego običnog svjedoka, a Glavaš njegovo svjedočenje smatra lažnim. Štoviše, upravo njega smatra odgovornim za Vučkovićevo ubojstvo, zbog čega ga je i prijavio, a prijavu je potkrijepio i nalazom sudskomedicinskog vještaka Đorđa Alempijevića iz Beograda, koji je ustvrdio da su za Vučkovića kobni bili hici koje je u njega ispalio Fehir, a ne ispijena kiselina.

Odbacivanje Glavaševe prijave ponukalo je Fehira da protiv Glavaša podnesu kaznenu prijavu za lažno prijavljivanja kaznenog djela.


Na prvom suđenju Glavaš i ostali osuđeni su na višegodišnje za zatvorske kazne, ali je pravomoćnu presudu ukinuo Ustavni sud. Glavaš je do tada odradio i većinu osmogodišnje kazne u zatvorima u BiH kamo je otišao uoči izricanja prve presude.

No Ustavni je sud u siječnju 2015. ukinuo pravomoćnu osuđujuću presudu te je suđenje Glavašu i njegovim suoptuženicima ponovno počelo 2017., a koje je još jednom ispočetka krenulo u listopadu 2021.

Izvor: Sloboda.hr/HRT.hr
Foto: FaH