Tri i pol mjeseca nakon tragedije na indonezijskom nogometnom stadionu u kojoj je u stampedu poginulo 135 ljudi, počelo je suđenje petorici osumnjičenika, javljaju agencije.

U gradu Surabaya započelo je suđenje trojici policajaca i dvojici dužnosnika nogometnog kluba Arema. Muškarcima se sudi zbog kaznenog djela nehaja, a ako budu proglašeni krivima, prijeti im do pet godina zatvora.

EPA/MAST IRHAM

Katastrofa se dogodila početkom listopada u pokrajini Istočna Java tijekom utakmice Arema Malang – Persebaya Surabaya. Na prepunom stadionu Kanjuruhan bilo je oko 42.000 ljudi, a svi su bili navijači Arema jer je zbog žestokog rivalstva između dviju momčadi, gostujućim navijačima bio zabranjen dolazak na stadion.

Tisuće ljudi uletjelo je na teren nakon domaćeg poraza Areme, nakon što su htjeli iskaliti bijes na igračima i treneru. Policija u punoj zaštitnoj opremi reagirala je masovnom upotrebom suzavca i palicama su pokušali odgurnuti navijače.
Nastao je potpuni kaos, a većina žrtava umrla je od nedostatka kisika ili su zgaženi dok su pokušavali doći do izlaza za slučaj opasnosti. Među poginulima je više od 40 djece, a stotine su također ozlijeđene.

Istražiteljski tim je kasnije podnio izvješće predsjedniku Joku Widodu, u kojem se kaže da je suzavac koji je upotrijebila policija odgovoran za smrtonosni stampedo.

Optuženi su glavni organizator utakmice Arema – Persebaya te šef osiguranja i policajci koji su naredili upotrebu suzavca na stadionu.

Izvor: Sloboda.hr/Hina

foto: EPA/MAST IRHAM