branimir glavaš lustracija

Hrvatski je sabor, na zahtjev Državnog odvjetništva, po peti puta ukinuo zastupnički imunitet Branimiru Glavašu (HDSSB), radi nastavka kaznenog postupka za kazneno djelo ratnog zločina.

Za ukidanje imuniteta glasovao je i sam Branimir Glavaš, koji je u raspravi ustvrdio da je “žrtva obrnute lustracije hrvatskih branitelja”.

“Žrtva sam obrnute lustracije branitelja i svih koji su, na čelu s Franjom Tuđmanom, simbol stvaranja hrvatske države. Hrvatski branitelji lustrirani su tjeranjem u mirovinu, društveno marginalizirani, sotonizirani i kriminalizirani”, kazao je Glavaš i ustvrdio kako proces koji se vodi protiv njega nije pravosudni, nego “proces lustracije politički nepodobnog kadra”.

Za politički montirani proces još jednom je prozvao nekadašnje vodstvo HDZ-a, Državnog odvjetništva, policije i obavještajnih službi, dijela nevladinih udruga, kao i kolega s desne strane sabornice, gdje sjede HDZ-ovi zastupnici. Glavaš tvrdi da je dio njih znao i šutke pristao na takav proces.

Poručio je kako osobno nikoga nije ubio, sudjelovao u ubojstvima niti ih prikrivao te kako ni nakon 10 godina procesa i pet godina provedenih u zatvorima ne namjerava odustati od dokazivanja svoje nevinosti.

Glavaš je govoreći o svom slučaju istaknuo da mu je jedan pripadnik obavještajnog sustava objasnio kako ga progone po obrascu Udbe i da tu nema nikakve šanse, jer je politički odstrijeljen.

“Ako mi ne lustriramo nijih, oni će lustrirati nas. I lustrirali su nas”, zaključio je Glavaš.

O ukidanju Glavaševa imuniteta raspravljao je i Glavašev stranački kolega Josip Salapić, kojemu smeta što se HDSSB naziva “strankom ratnog zločinca”, iako presuda protiv Glavaša nije pravomoćna.

Podsjetio je i da je Glavaš u zatvoru čak četiri godine i četiri mjeseca čekao pravorijek Ustavnog suda, iako je taj sud po zakonu o njegovoj tužbi morao odlučiti najkasnije za godinu dana.

Ostali zastupnici u raspravu se nisu uključili.

(Hina)