Dva najveća sindikata u zdravstvu prosvjedovala su u petak pred zgradom resornog ministarstva upozorivši na mogućnost štrajka ako zdravstvena administracija nastavi ignorirati njihove zahtjeve, jednostrano donositi odluke i ne poštivati njihova prava. 

Čelnici sindikata zdravstvenog i nezdravstvenog osoblja su odbili sudjelovati u razgovoru s predstavnicima Ministarstva zdravstva zbog nedostatka odlučivanja. Umjesto toga, traže da ih primi ministar ili državni tajnik.

Predsjednik Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi, Stjepan Topolnjak, rekao je novinarima da očekuju da ih ministar pozove na sastanak idućeg tjedna. Ako ministar neće primiti radnike, Topolnjak je poručio da neka to javno izjavi.

Predsjednica Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara Anica Prašnjak izjavila je da traže odgovore na pitanje tko je odgovoran za šutnju zdravstvene administracije.

Sindikat medicinskih sestara i tehničara i Nezavisni sindikat zdravstva i socijalne skrbi okupili su jučer ispred Ministarstva zdravstva 50-ak članova iz cijele zemlje jer se ne poštuju odredbe Kolektivnog ugovora i problematika koeficijenti za medicinske sestre i nemedicinsko osoblje ostaje neriješeno.

Povod za ovaj prosvjed bila je jučerašnja odgoda rasprave o Kolektivnom ugovoru, koji istječe krajem ožujka.

Medicinske sestre, tehničari i nemedicinsko osoblje traže da im se vrati dodatak od tri posto ukinut u mandatu premijera Zorana Milanovića, a imaju i niz drugih zahtjeva koje žele osobno iznijeti ministru Berošu.

Sindikalni čelnici istaknuli su da već godinama inzistiraju na boljim uvjetima rada i korekciji koeficijenata, koje su dobili drugi javni sektori. Njihove zahtjeve, tvrde, zdravstvena administracija već godinama sustavno ignorira.

“Idući tjedan nas mora pozvati ministar na sastanak. Ako nas ne budu zvali, opcije su jači pritisak, pa i štrajk ako se ne pokrenu kolektivni pregovori”, rekla je Prašnjak.

Premda ih je na današnjem prosvjedu bilo tek nekoliko desetaka, poručuje da će ih se sljedeći put okupiti nekoliko tisuća.

Izvor: Sloboda.hr/Hina

foto:  HINA/Zvonimir KUHTIĆ/ kuzo