Reprezentativni sindikati Petrokemije ustvrdili su u ponedjeljak da što prije treba pokrenuti proizvodnju u Petrokemiji jer postrojenja nisu radila godinu dana te dovršiti proces promjene vlasništva nad dijelom dionica.

Naime, ni nakon više mjeseci, još uvijek nije dovršen proces preuzimanja većinskog vlasništva, s tvrtke Terra Mineralna gnojiva u vlasništvu PPD-a i Ine na turski holding Yildirim, zbog čega su nezadovoljni i radnici i investitori.

Oko 1300 radnika strahuje za posao, a sve je navodno zapelo na okolišnoj dozvoli, čije izdavanje država uvjetuje ulaganjem milijuna eura u modernizaciju proizvodnje koja će smanjiti štetne čestice u zraku.

Sindikat EKN-a Petrokemije i Sindikat DEMOS-HUS Petrokemije u priopćenju su istaknuli da sada, kad su se cijene plina spustile i stabilizirale, ne postoji ni jedan razlog da se proizvodnja ne pokrene te naglasili da svako odgađanje ide izravno na štetu interesa Republike Hrvatske.

“Nažalost, vlasnici Petrokemije, država s više od 40 posto te INA i PPD zajedno s više od 54 posto bez ikakvog obrazloženja i dalje priječe pokretanje proizvodnje nanoseći štetu ne samo Petrokemiji i njenim radnicima nego hrvatskoj poljoprivredi, gospodarstvu u cjelini i svim građanima, povećavajući, svojim nemarom, ionako preveliku ovisnost RH o uvozu hrane”, istaknuli su sindikati.

Istodobno, kažu, Vlada RH još uvijek nije odlučila hoće li se i na koji način privesti kraju proces prijenosa vlasništva nad dijelom dionica Petrokemije za koje već dvije godine interes iskazuje Yildirim Group, tvrtka turskih vlasnika sa sjedištem u Amsterdamu, koja se, između ostalog, bavi proizvodnjom i trgovinom mineralnim gnojivom.

Sindikati najavili skup upozorenja 1 300 radnika Petrokemije

“Držimo da kad već nije do sada, odluku o tome treba donijeti čim prije i bez daljnjih odgađanja – kakva god odluka bila”, poručili su.

Sa zajedničke sjednice, održane u petak, zatražili su od Uprave Petrokemije da donese odluku o pripremi postrojenja za pokretanje i o rokovima
za početak proizvodnje pojedinih postrojenja čim je prije moguće, a od Vlade, kao najvećeg pojedinačnog vlasnika da odmah, u najkraćem roku, donese
odluku kojom će se završiti proces promjene vlasništva nad dijelom dionica Petrokemije.

Od Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja traže da hitno organizira organizira sastanak na kojem će, osim ministra, biti predstavnici INA-e, PPD-a, Yildirim Group i reprezentativnih sindikata Petrokemije jer, kako navode, kao predstavnici radnika Petrokemije imaju pravo znati tko i zašto odgađa odluke koje su već trebale biti donešene.

Sindikalne povjerenike zadužili su da o svemu obavijeste radnike Petrokemije i pripremaju se zajedno s njima za moguće sindikalne akcije, a Radničko vijeće Petrokemije da s Upravom društva organizira centralni Skup radnika na kojem će 1 300 zaposlenih poslati posljednje upozorenje svima i razmotriti buduće zajedničke
aktivnosti.

Izvor: Sloboda.hr/Hina

foto: