Saborsko Nacionalno vijeće za praćenje provedbe nacionalnog programa suzbijanja korupcije izglasalo je u ponedjeljak na početku sjednice da se na saslušanje o Ini pozovu glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj Šipek, te bivši premijeri Tihomir Orešković i Jadranka Kosor.

Saborska zastupnica SDP-a Mirela Ahmetović predložila je da se na saslušanje pozove Hrvoje Šipek radi rasvjetljavanja problematike upravljanja Inom.

“U nekoliko navrata smo na sjednicama slušali kako se funkcioniranjem u Ini krši niz zakonskih propisa, zakon o trgovačkim društvima, zakon o tržištu kapitala , energetska strategija Hrvatske pa čak i Ustav,  a DORH je po zakonu dužan postupati u takvim situacijama pa mislim da bi Vijeće trebalo razgovarati s glavnom državnom odvjetnicom”, iznijela je Ahmetović prijedlog, koji je Vijeće većinom podržalo.

Predsjednik Vijeća Nikola Grmoja (Most) dopunio  je njezin prijedlog te predložio da se na saslušanje pozovu i bivši premijer Tihomir Orešković i bivša premijerka Jadranka Kosor, uz već ranije predložene bivše Mostove ministre Tomislava Panenića i Slavena Dobrovića, predsjednika Republike i bivšeg premijera Zorana Milanovića te čelnika Mosta i bivšeg potpredsjednika Vlade Božu Petrova. I taj prijedlog Vijeće je većinom podržalo.

Sjednica je potom nastavljena saslušanjem bivšeg predsjednika Nadzornog odbora Ine Davora Šterna, nakon kojeg slijedi saslušanje bivšeg člana Nadzornog odbora Siniše Petrovića.

Izvor: Sloboda.hr/HINA

foto: HINA/ Edvard ŠUŠAK/ es