Višesatni sastanak između liječničkih udruga i Vlade bio je konstruktivan i u njemu je definirano što je bitno rješavati brzo, izjavili su ministar zdravstva i predstavnici liječnika nakon sastanka do kojeg je došlo na poziv premijera kako bi se pokušao postići dogovor i izbjegao štrajk.

“Nastavili smo konstruktivni dijalog, prošli smo sve teme. Koeficijenti su u završenoj fazi dogovora, ali dali smo si rok do 28. travnja kao zadnjeg datuma da uredba stupi na snagu”, rekao je ministar Vili Beroš.

Kad je riječ o ugovornim obavezama nakon specijalizacije, dodao je, moramo izbalansirati javni interes i mogućnost liječnika da odabere svoj put.

Najavio je da će liberalizirati ugovorne obveze, a pravnim aktima riješiti postojeće stanje.

Dogovoreno je da ćemo revidirati  plan mjera zdravstvene zaštite do 1. listopada. Paralelno ćemo raditi na pitanju zakona o radno-pravnom statusu liječnika te na izradi zakona o plaćama u javnim i radnim službama.

O prekovremenim radnim satima rekao je da će se još riješiti.

Renata Čulinović Čaić izjavila je kako je bitno bilo pokazati da sve što želimo je posvetiti se pacijentu i raditi posao koji smo studirali.

Što se tiče štrajka, rekla je, Skupština je jednoglasno donijela odluku i ako će trebati pokretati aktivnosti oko štrajka, tu odluku imamo”.

Naglasila je da će odluku o pokretanju štrajka donijeti Glavni odbor.

“S obzirom na to da je ovo bio konstruktivan razgovor, na meni je da dogovoreno iznesem Odboru koji će dati odluku treba li ili ne ići u štrajk”, rekla je.

Izvor: Sloboda.hr/Hina

foto: HINA/ Edvard ŠUŠAK/ es