Povjerenstvo za unutarnji nadzor i kontrolu rada KBC-a Sestre milosrdnice provelo je nadzor nad liječenjem pacijentice Line Budak u Klinici za tumore KBC-a Sestre milosrdnice. Utvrđeno je da u postupku dijagnostike maligne bolesti kod pacijentice Budak nije učinjena stručna pogreška. No, u bolnici priznaju da treba raditi na ukupnom unapređenju sustava komunikacije s pacijentima.

Povjerenstvo je utvrdilo da nije učinjena stručna greška u dijagnostičko-terapijskom postupku kod pacijentice Line Budak. Povjerenstvo smatra da je dobila jasno pisane upute za daljnji dijagnostički postupak koji je jednak za sve pacijente koji se obrađuju i liječe pod navedenom dijagnozom u Klinici za tumore, rekao je Davor Vagić novi ravnatelj KBC Sestre milosrdnice.

Istaknuo je kako je praksa pokazala kako je dosadašnji način komunikacije i podizanje nalaza praktičan i dobro prihvaćen kako od pacijenata tako i od zdravstvenih djelatnika.

Povjerenstvo je utvrdilo da se bolesnici koji su u postupku dijagnoze maligne bolesti na Klinici za tumore za bilo koje nejasnoće primaju bez narudžbe. Unatoč navedenom kod pacijentice Line Budak došlo je do neželjene odgode u postupku, te iako je prvi i ovakav jedini slučaj otkad djeluje Klinika, smatramo da je potrebno raditi na ukupnom unapređenju procesa na sustavu komunikacije i protokola svih dionika u postupku dijagnostike i liječenja, rekao je ravnatelj Vagić.

Istaknuo je i kako još uvijek stoje k tome da patohistološki nalaz jedino liječnik može priopćiti svome pacijentu jer je to nalaz uz koji ide objašnjenje na koji način ide daljnje liječenje.

Ja ne mogu reći zašto pacijentica nije došla do kolege Rotha sedam mjeseci, rekao je Vagić.

Iz ovog ćemo slučaja vidjeti kako možemo unaprijediti sustav. U Klinici za tumore na 1.100 biopsija, prošle godine, jedna je bila nepodignuta. Slažem se da trebamo ići prema tome da bude nijedan nepodignut nalaz, istaknuo je.

Dodao je da će se probati napraviti automatizirani sustav koji će javiti pacijentu da je nalaz gotov.

Iz priopćenja KBC-a Sestre milosrdnice:

“Pacijentica Lina Budak pregledana u ambulanti za tumore dojke, Zavoda za kiruršku onkologiju Klinike za tumore, od strane liječnika specijaliste.

Pacijentica je primljena pod dijagnozom benigna dobroćudna displazija dojke. Uvidom u podatke dostupne u Bolničkom informatičkom sustavu KBC-a Sestre milosrdnice vidljivo je da pacijentica Lina Budak nije bila naručena niti preko obiteljskog liječnika niti preko centralnog naručivanja, međutim, ipak je primljena i pregledana od strane liječnika specijaliste koji je zadao sve potrebne pretrage zbog sumnje na malignu bolest dojke: MR dojki, core biopsiju tumora i markaciju klipsom, RTG płuća, UZV abdomena, pregled ginekologa plus UZV, KKS, biokemiju, tumorske biljege – CEA, CA 15-3; te da se javi na kontrolu s nalazima kod istog doktora specijaliste, odnosno u ambulantu Klinike za tumore, a potom će nalazi biti prikazani na onkološkom konziliju da bi se odredio optimalan put liječenja. Sve zadane pretrage napravljene su u prihvatljivom, kratkom vremenskom roku.

Iz dokumentacije je razvidno da pacijentica Lina Budak nije učinila pretragu MR dojki u naručenim terminima zbog kašnjenja menstrualnog ciklusa i njezine bolesti, ali bi se MR pretraga učinila neovisno o menstrualnom ciklusu da je po preuzimanju nalaza core biopsije bila na pregledu kod liječnika specijaliste – kirurga. Obzirom da je biopsija invazivan zahvat u lokalnoj anesteziji, cijeli postupak je pacijentici Lini Budak objašnjen što je ona potvrdila pisanim pristankom na predmetni zahvat. Dostavljena dokumentacija potvrđuje da je po obavljenom zahvatu biopsije, pacijentica Lina Budak dobila pisanu uputu o potrebi telefonske provjere je li patohistološki nalaz core biopsije gotov, kao i uputu da može dogovoriti termin pregleda u ambulanti gdje će joj biti uručen i objašnjen nalaz učinjene pretrage. Izrada ovog nalaza uobičajeno traje do dva tjedna, ali može trajati i duže. Budući je ključna za dijagnozu, uobičajena je višegodišnja praksa da se bolesnik sam informira o pristizanju nalaza pretrage i terminu pregleda kod liječnika specijaliste – kirurga. Kirurg koji je tražio pretrage biopsije, pacijentu objašnjava rezultate pretraga i daljnji tijek liječenja, stoji u priopćenju KBC-a Sestre milosrdnice.

Izvor: Sloboda.hr/HRT Vijesti

foto: screenshot HRT