Američka vojska nije sigurna što su točno bila tri leteća objekta koje je oborila iznad sjevernoameričkog neba, piše BBC u ponedjeljak. 

Američki predsjednik Joe Biden u nedjelju je naredio da se sruši još jedan objekt, četvrti ovaj mjesec. Letjelica je putovala na visini od 6,1 tisuća metara te je mogla ugroziti komercijalni zračni promet, objavio je SAD. 

Američke zračne snage oborile su tri objekta koja su letjela iznad Aljaske, Kanade i savezne države Michigan, u petak, subotu i nedjelju. 

Američki dužnosnici rekli su da je objekt oboren u nedjelju iznad Lake Hurona imao oblik osmerokuta. Eliminiran je raketom iz borbenog zrakoplova F-16. 

Upitan može li odbaciti da je objekt izvanzemaljskog porijekla, zapovjednik Sjeverne komande američkih zračnih snaga Glen D. Vanherck u nedjelju je rekao kako „u ovom trenutku ne odbacuje ništa”.

No američki sigurnosni dužnosnici kasnije su odbacili tu tvrdnju, kazavši da nitko ne smatra da ti objekti nisu zemaljskog porijekla, piše New York Times. 

Taj medij piše kako su američke i kanadske vojske pojačale nadzor zračnog prostora nakon što je navodni kineski špijunski balon ušao na njihove teritorije. NORAD, sjevernoameričko zapovjedništvo za zračnu obranu, prilagodilo je svoj sustav radara kako bi bio osjetljiviji na objekte, piše NY Times.

Van Herck je naglasio i da objekti ne predstavljaju prijetnju te da ih neće nazivati balonima: „Zovemo ih objektima s razlogom”. 

Riječ je o „vrlo, vrlo malim objektima” koji se slabo pokazuju na radarima, istaknuo je, dodavši da je sad na obavještajnim agencijama da shvate što su oni točno. 

Kanadske i američke vlasti trenutno rade na pronalasku olupina oborenih objekata. 

Izvor: Sloboda.hr/Hinać

foto: screenshot twitter