Hrvatski sabor počeo je u četvrtak, nakon dvomjesečne stanke, jesensko zasjedanje intoniranjem himne i minutom šutnje za poginule branitelje, te dopunom dnevnom reda na koji je oporba odmah imala prigovor jer ne sadrži točku o Ini.

Jesensko zasjedanje nije, kako je uobičajeno, počelo aktualnim prijepodnevnom jer je premijer Andrej Plenković pozitivan na koronavirus i ne može doći u sabornicu. Svi klubovi zastupnika izjasnili su se za odgodu, pa će se aktualno prijepodne održati u srijedu, 28. rujna.

„Čuo sam se s premijerom prije 15-ak minuta i sve vas lijepo pozdravlja i raduje što ćemo se svi zajedno sresti 28. rujna”, kazao je Jandroković zaželivši Plenkoviću brzi oporavak.

Na početku sjednice dopunjen  je i dnevni red 12. sjednice pri čemu je Klub zeleno- lijevog bloka prigovorio što ne sadrži točku dnevnog reda vezano za štetu nastalu u Ini.

„Budući da prijedlog akta nije upućen u proceduru prigovor se odbacuje”, pojasnio je Jandroković .

„Ako imate prijedlog uputite ga u proceduru”, poručio je Jandroković  i podsjetio kako je za petak sazvana sjednica Odbora za gospodarstvo na temu izvješća HERA-e i HROTE-a na kojoj će javnost moći čuti sve o toj temu.

Osim toga, raspravom o izvješću HERA-e za 2021. građani će moći čuti u Saboru kako zastupnici gledaju na situaciju vezanu uz Inu, dodao je.

Marijan Pavliček (Hrvatski suverenisti): I djeca u vrtićima i školama krenula sa svojim obavezama prije saborskih zastupnika.

‘Hrvatska se nalazi gotovo u izvanrednom stanju. Pljačka se državna imovina, a u tome sudjeluje politička elita – ljudi koji su oni imenovali. Nadam se da će predsjednik Vlade brzo ozdraviti, pitao bih ga na Aktualcu zar mu nije neugodno što se svaki drugi ministar smijenio zbog sumnje na korupciju, što direktori koje je njegova Vlada imenovala završavaju iza rešetaka’, rekao je Pavliček, dodajući da bi ovakav niz afera uzdrmao i jednu Švicarsku.

Benčić (KZL): Nezamislivo je što nema volje za raspravu o Ini 

Sandra Benčić (KLZ) ocijenila je kako je nezamislivo da ne postoji volja da se zbog hrvatskih građana i interesa javnosti raspravi u parlamentu o okolnostima, činjenicama i odgovornostima za pljačku u Ini, te zakonodavnom okviru kako se to ne bi ponovilo.

Uključio se i Miro Bulj  iz Mosta rekavši da je za vrijeme Ive Sanadera bilo riječ o pljački milijuna, a da je ova Vlada “uspješnija” i sada se govori o milijardama.

Nezavisna zastupnica Karolina Vidović Krišto imala je pak prigovor na redoslijed dnevnog reda istaknuvši da korupcija u Hrvatskoj takva da nije viđena u Europi u zadnjih nekoliko desetljeća  i da bi točka o legalnosti imovine pravosudnih dužnosnika trebala biti prva na redu. Zbog povrede Poslovnika zaradila je dvije opomene.

Predsjednik Sabora na početku sjednice također je čestitao potpredsjedniku Hrvatskoga sabora Furiu Radinu koji je prije punih 30 godina prvi put izabran u Hrvatski sabor, 7. rujna 1992.

„Kolega Radin danas je jedini zastupnik koji je u kontinuitetu od drugog do desetog saziva Hrvatskoga sabora obnašao zastupničku dužnost, a sada obnaša odgovornu dužnost potpredsjednika Hrvatskog sabora. Čestitam mu još jednom i želim mu barem još toliko mandata”, rekao je Jandroković.

Redovita sjednica Sabora trajati će do 15. prosinca.

Izvor: Sloboda.hr/Hina