đojint joint marihuana trava puše travu

Tinejdžeri koji razviju naviku redovitog pušenja marihuane prije 17. godine života 60 posto su skloniji ne završiti srednju školu ili fakultet, u usporedbi s vršnjacima koji ne konzumiraju kanabis u tolikoj mjeri. Osim toga, sedam puta su skloniji počiniti samoubojstvo.

Studija Sveučilišta New South Wales u Australiji otkrila je kako su tinejdžeri koji redovito puše travu u velikom riziku. Znanstvenici se nadaju kako će se nalazi do kojih su došli uzeti u obzir pri odluci o legaliziranju kabanisa.

Skoniji odustajanju od školovanja i suicidu

Oni naime tvrde kako su tinejdžeri koji redovito puše travu u većem riziku od toga da ne završe školu ili fakultet, a još je više zabrinjavajuća činjenica da su sedam puta skloniji počiniti samoubojstvo.

Kanabis je najraširenija laka droga u svijetu, a nedavne su statistike pokazale kako adolescenti u nekim zemljama kreću s navikom pušenja u vrlo ranoj dobi, dok neki marihuanu konzumiraju svakodnevno. Primjerice, sedam posto srednjoškolaca u Americi svakodnevno puši marihuanu.

Studija objavljena u The Lancet Psychiatry sugerira kako su adolescenti koji redovito koriste kanabis 18 puta skloniji postati ovisni o toj drogi kasnije u životu.

Legalizaciju treba dobro promisliti

Istraživači su u tri nezavisne studija sakupljali podatke o tome koliko je mladih konzumenata marihuane završilo srednju školu, zaslužilo fakultetsku diplomu, postalo ovisno o travi ili drugim supstancama, koliko ih je pokušalo počiniti samoubojstvo te postalo depresivno.

>>> Šest užasa koje jedete, a da niste ni svjesni

Pronašli su jasne veze između redovitosti pušenja kanabisa tijekom adolescencije i gore navedenih posljedica, piše Mail Online, a prenosi srednja.hr.

“Legalizaciju marihuane treba dobro promisliti, budući da će mladi još lakše dolaziti do nje”, zaključili su autori studije.

Za više ovakvih članaka – klikni LIKE!