Na 11. sjednici Gradske skupštine Grada Zagreba zastupnici vladajuće koalicije odbili su prihvatiti Izvještaj o radu Savjeta mladih Grada Zagreba za 2021. godinu. Izvještaj nisu prihvatili unatoč tome što je Savjet mladih podnio najtransparentniji Izvještaj o radu od kada Savjet mladih postoji kao tijelo u Gradu Zagrebu. Dapače, nakon više od desetljeća ustaljene forme izvještavanja, ovaj saziv je uveo novu praksu – odlučio je priložiti sve zapisnike s održanih sjednica Savjeta mladih uz osnovni dokument Izvještaja kako bi se osim aktivnosti transparentno prikazale i same rasprave članova.

Sramotno i jeftino politikanstvo, tako to naziva Savjet mladih, a ističu i da je žalosno što koalicija platforme Možemo! i Socijaldemokratske partije Hrvatske (SDP) lomi koplja upravo na mladima.

Odbijanje Izvješća o radu nije usmjereno na bilo kakvo unapređenje rada s mladima već je jučerašnje glasovanje upravo iskorišteno ciljano i zlonamjerno kako bi se politizirao Savjet mladih te diskreditirao njegov rad. Zakonski je Savjet mladih dužan sastaviti i podnijeti Izvještaj o svome radu nadležnom gradskom tijelu, što smo i učinili, međutim njegova forma nije nigdje definirana, a ne postoji ni model koji su definirali Gradska skupština Grada Zagreba ili druga tijela Grada Zagreba“, objašnjava aktualni predsjednik Savjeta mladih Grada Zagreba Petar Vranjković.

Vladajuća koalicija danas proziva Savjet mladih da ne koristi dobar obrazac za izvještavanje iako primjer po njima ”dobrog” obrasca izostaje pa se postavlja logično pitanje: kako slijediti obrazac kojeg nema ili upute koje vladajući ni sami još nisu odgonetnuli?

Inače, Savjet mladih je u 2021. redovno djelovao i provodio aktivnosti unatoč svim nedaćama, od pandemije i potresa do lokalnih izbora. Ističu iz Savjeta mladih da s trenutnom izvršnom vlasti su tek dobili mogućnost komunikacije po prvi puta u prosincu 2021., a za napomenuti je i kako trenutna vlast, u periodu od sada već 11 mjeseci svog mandata, nije tražila Savjet za mišljenje niti o jednoj temi, uključujući i teme koje su od važnosti za mlade.

Izvor: Sloboda.hr/mojzagreb.info