aditivi emulgatori otrov u hrani

Gotovo sve namirnice koje svakodnevno jedemo sadrže barem jedan od šest sastojaka čije konzumiranje nijedan nutricionist ne bi preporučio.

Na pakiranju bilo kojeg prehrambenog proizvoda u samoposluzi – od hrenovki, preko juha iz vrećice, pudinga, slatkiša, grickalica, pa sve do suhomesnatih proizvoda, na poleđini se nalazi dug popis zbunjujućih kemijskih naziva. Aditivi, konzervansi, umjetne boje, pojačivači okusa i zaslađivači samo su neki od njih.

“Procjene su da čovjek za godinu dana unese od pet do šest kilograma aditiva. Proizvođači često objašnjavaju da ti spojevi sprečavaju kvarenje namirnica, ali je činjenica da ta vrsta tvari čini svega jedan posto svih aditiva, dok se ostatak koristi u kozmetičke svrhe”, objašnjava nutricionist Dragan Vukotić.

Iako se aditivi u namirnicama koriste u strogo određenim količinama, to što se nalaze u svemu što jedemo povećava njihovu koncentraciju u organizmu i dovodi do alergija, poremećaja i bolesti.

Predstavljamo vam nekoliko najzastupljenijih aditiva koji mogu biti izuzetno štetni po zdravlje ljudi.

Umjetni zaslađivači (E420, E421, E950 do E970)

U proizvodima “bez šećera” mogu se pronaći aspartam ili acesulfam K, koji su od 200 do 600 puta slađi od šećera, a konzumiranje ovih namirnica nije vrijedno izbjegavanja kalorija.

Nalaze se u: gaziranim pićima, vitaminima u obliku bombona, voćnim jogurtima, lijekovima , žvakama, žitaricama, multivitaminskim sokovima, suplementima za vježbanje, čaju, pudingu, pasti za zube, čokoladicama, začinima, preljevima za salate…

Posljedice: mogu pogoršati dijabetes, izazivaju epilepsiju, zvonjavu u ušima, zamagljeni vid, vrtoglavicu, glavobolju, depresiju, umor, nesanicu.

Transmasne kiseline

Riječ je o umjetnim mastima koje se dodaju prerađenoj hrani kako bi joj se produžio rok trajanja. Koliko je njihova upotreba rasprostranjena, najbolje pokazuje to što je na pojedinim čokoladama istaknuto “bez transmasnih kiselina”.

Nalaze se u: margarinu, keksima, grickalicama, prženoj hrani, pizzama, krafnama, napolitankama, grisini i lanenim pločicama koje se prodaju pod etiketom zdrave hrane.

Posljedice: Transmasne kiseline povećavaju štetni kolesterol LDL, a smanjuju dobri HDL, povećavaju rizik od srčanih oboljenja i moždanog udara, zakrčuju arterije.

Karagenan (E407)

Spada u grupu najštetnijih aditiva. Proizvodima u tekućem stanju osigurava homogenost i odgovarajući stupanj gustoće, dok se u suhomesnate proizvode stavlja da bi vezao što više vode, kako bi bili teži.

Nalazi se u: napicima od kakaoa, kondenziranom mlijeku, dječjoj hrani, šunki, sladoledu, džemu, majonezu, senfu, mlijeku u prahu.

Posljedice: potencijalni izazivač raka debelog crijeva.

Boja karamele (E150)

Umjesto da je riječ o rastopljenom šećeru, boja karamele se sintetički proizvodi u reakciji šećera, amonijaka i sulfita.

Nalazi se u: gaziranim pićima, sladoledima, slatkišima, gotovim umacima.

Posljedice: problemi sa štitnjačom, jetrom, rak pluća i leukemija.

Mononatrijev GLUTAMINAT (E621)

Njegova je uloga da gotovim proizvodima da bolji okus, zbog čega ga još zovu “ukusni otrov”. Danas je gotovo nemoguće pronaći gotov proizvod koji ga ne sadrži. To je ono što viršlama s malim postotkom mesa daje mesni okus.

Nalazi se u: šunkama, parizerima, salamama, kobasicama, hrenovkama, začinima, dodacima jelima, kolačima, smrznutim jelima, brzoj hrani, smrznutim proizvodima, proizvodima za mršavljenje.

Posljedice: Remeti rad hormona, stvara hiperaktivnost kod djece, gubitak pamćenja, kronični umor, gubitak sluha, poremećaje endokrinog sustava, nagle promjene krvnog tlaka, glavobolja i migrena.

Fruktozni kukuruzni sirup

Proizvođači često koriste glukozno-fruktozni sirup jer je znatno jeftiniji od šećera. Ovaj sirup je ono što nas tjera da umjesto jednog keksa pojedemo cijelu kutiju.

Nalazi se u: gaziranim pićima, sokovima, jogurtu, žitaricama, pecivima, gotovim juhama, medu.

Posljedice: povećava količinu masti u blizini srca, jetre i drugih vitalnih organa, potiče nastanak dijabetesa, usporava metabolizam, loše utječe na rad bubrega.

>>> Ovih 6 namirnica prirodni su lijek za vašu krv