Crvena krvna zrnca (eritrociti) jesu stanice koje daju krvi crvenu boju i prenose kisik koji održava na životu sve tjelesne stanice. Eritrociti žive približno sto dana, a koštana srž stalno proizvodi nove, za što je potrebna adekvatna hrana. Smanjenje broja ovih stanica dovodi do anemije, što doslovno znači “nedostatak krvi”. Najvažniji hranjivi sastojci za izgradnju krvi su željezo, proteini, vitamin B12 i vitamin B9. Većina željeza u prehrani je u obliku koji se teško apsorbira u crijevima. Ali, vitamin C iz voća, naročito kiselog voća, povećava brzinu upijanja željeza u crijevima za dva do tri puta. Mahunarke, zeleno lisnato povrće, voće i žitarice predstavljaju najbolji izvor hranjivih sastojaka za proizvodnju krvi. Meso nije neophodno za proizvodnju krvi. Krv koja se dobiva iz prehrane biljnog podrijetla kvalitetnija je nego iz hrane životinjskog podrijetla.

Cikla – za jaku krv

Cikla je bogata željezom, a sadrži i vitamin C koji olakšava upijanje željeza. Dovoljno je popiti prije jela 50-100 ml svježe iscijeđenog soka od cikle da bi se dobio najveći učinak protiv anemije. Sam sok od cikle nije ukusan pa ga treba miješati sa sokom od mrkve i/ili jabuke. Visok sadržaj minerala kalija, kalcija i magnezija ima alkalizirajući učinak na krv što je osobito važno kod problema sa zglobovima. Zbog bogatog sadržaja vlakana poboljšava rad crijeva i njihovo pražnjenje, a također regulira razinu kolesterola u krvi. Konzumiranje cikle u razdoblju od tri tjedna (unos oko 30 mg vlakana) snižava razinu kolesterola u krvi za 10%. Sastojci iz cikle umiruju želudac i imaju moćno antikancerogeno djelovanje. Istraživanja pokazuju da dnevna doza od 250 g isjeckane cikle ili 300-500 ml soka je u stanju eliminirati rak iz organizma.

Limun – čisti krv

Glavni sastojci limuna nisu hranjivi sastojci, već prateće tvari ili fitokemikalije. Bogat je vitaminom C koji, između ostalog, poboljšava upijanje željeza, za što je dovoljno samo pola limuna dnevno. Ovaj vitamin ima također i moćna antibakterijska svojstva. Limun je bogat flavonoidima (vitamin P) koji djeluju kao antioksidansi, čime neutraliziraju štetno djelovanje slobodnih radikala i pomažu u pomlađivanju stanica. Također, poboljšavaju protok krvi kroz vene i sprečavaju pojavu otoka i stvaranja krvnih ugrušaka. Poznato je i njihovo antikancerogeno djelovanje. Važno je jesti i koru limuna jer se u njoj nalaze aromatični terpeni – koji čiste organizam i štite ga od raka. Limun ima moćno djelovanje u jačanju bubrega i čišćenju od kamenca, a također i u borbi protiv infekcija. U slučaju upale sluznice oka (konjunktivitis) dovoljne su dvije kapi soka od limuna u oko dva ili tri puta na dan.

Pistacije – bogatstvo željeza

Ljudi su od davnina smatrali pistacije jednim od najboljih proizvoda zemlje, zajedno s medom i bademima. Predstavljaju jednu od najbogatijih biljaka željezom, po čemu nadilaze čak i leća. Također su bogati mineralima: kalijem, magnezijem, fosforom i kalcijem. Zbog svog sadržaja mikroelemenata, kao što je bakar, vrlo su dobri jer potiču upijanje željeza. Kombinacija željeza i bakra, kao što je u pistacijama, ima jače djelovanje za jačanje krvi od bilo kojeg farmaceutskog proizvoda. Ovaj efekt je još više naglašen kada se pistacije jedu s voćem koje je bogato vitaminom C, pošto je poznato da vitamin C u velikoj mjeri potiče upijanje željeza u crijevima. Pistacije su vrlo bogati proteinima, a imaju manje masti od drugih orašastih plodova. Također imaju značajan sadržaj ugljikohidrata.

Leća – riznica željeza i vlakana

Ova biljka predstavlja vrlo koncentriranu hranu koja predstavlja odličan izvor energije koja dolazi od proteina i ugljikohidrata, jer leća praktično ne sadrži masti. Pošto blago povećava kiselost organizma dobro ga je jesti u kombinaciji sa zelenim povrćem. Vrlo je bogato vlaknima tako da odlično regulira rad crijeva. Samo sto grama sirove leće zadovoljava gotovo sve hranjive potrebe vrhunskih sportaša. Dobro ga je konzumirati s limunom koji je bogat vitaminom C i poboljšava upijanje obilja željeza iz leće. Za unos svih aminokiselina najbolje je leću kombinirati s rižom. Leću je najbolje pripremiti tako što se preko noći potopi u vodi, a onda se ujutro ispire i ostavlja vlažnim, pa se opet na 3-5 sati ispire vodom dok ne počne klijati, što se događa za oko 24 sata. Čim se pojave male klice, leća može konzumirati. Ovaj način pripreme vrijedi za sve mahunarke.

>>> U četvrtak imala 72 kilograma, u subotu 67. Evo i kako!
>>> Ove namirnice su prirodan lijek protiv žgaravice

Lucerna – važna biljka koja se malo cijeni

Lucernu je najbolje jesti isklijalu, kada se potopi u vodi. Vrlo je bogata proteinima, kalcijem, željezom, kao i vitaminima C, E i B9. Ima mnogo veću hranjivu vrijednost nego drugo povrće. Poznata je snaga i izdržljivost konja koji se hrane lucernom. Ova izuzetna biljka sadrži velike količine vitamina K (mnogo više od mesa ili mlijeka) što je vrlo važno prilikom zgrušavanja krvi i zaustavljanja krvarenja. Ovaj vitamin također poboljšava iskorištenje kalcija u kostima. Osim željeza, lucerna sadrži i brojne druge minerale, kao što su bakar i bor, kao i vitamine koji doprinose jačanju krvi i djeluju okrepljujuće. Ova biljka potiče pravilan rad crijeva i smanjuje razinu kolesterola. Studije kod sportaša su pokazale dobre rezultate kod otklanjanja iscrpljenosti, nervoze i depresije kada se konzumira lucerna.

Bob – obilje željeza i energije

Bob je jedna od najstarijih mahunarki koju čovjek jede. Željezo je mineral kojeg ima najviše u bobu koje se adekvatno upija prisustvom vitamina C, pa bob treba adekvatno kombinirati u prehrani s drugim biljkama koje su bogate ovim vitaminom. Naročito se preporučuje vrhunskim sportašima, djeci u razvoju, trudnicama, kao i onima koji se oporavljaju od infekcija ili operacija. Ova biljka sadrži značajnu količinu proteina i ugljikohidrata. Najbolje je jesti bob dok je svjež i mek, ili ga pustiti da uzraste. Osobe koje napuhava konzumiranje boba, ili nekih drugih mahunarki, mogu kratkim kuhanjem ili parenjem olakšati probavu i konzumiranje ove biljke, ili se može ukloniti opna s njihovih mahuna radi iste svrhe. Bob je dobar izvor vitamina B1 i B9, kao i vitamina C kojeg sadrži kao pola limuna.

Za više ovakvih članaka – klikni LIKE!