Burno je počela proljetna sjednica Hrvatskog sabora. Kao i inače sjednica je počela aktualnim prijepodnevom koji je obilježio sukob Željka Sačića, zastupnika Hrvatskih suverenista i vladajućih, a rezultiralo je opomenama i izbacivanjem generala Sačića iz sabornice.

Grbin premijeru: Kada ćete arsenal koji imate predstaviti javnosti 

Grbin je, naime, podsjetio premijera na izjavu da će kava nakon uvođenja eura poskupjeti 2 do 3 lipe, ustvrdio da su ga svi u Saboru upozoravali što će se dogoditi nakon uvođenja eura i potrebu da Vlada reagira. 

Znam da imate puno prioriteta koji nisu u Hrvatskoj, no kada ćete arsenal koji imate u rukama predstaviti javnosti, a plodovi vašeg rada biti vidljivi, pitao je Grbin.

Plenković mu je uzvratio da se njegovo pitanje i doprinos općenito, može svesti na veliku nulu.

Posjetio je da je izjavu o kavi dao je prije ruske agresije na Ukrajinu i svih kriza koje je ta agresija pokrenula, te naglasio kako, za razliku od Grbina, ne smatra unaprijed da je dio gospodarskih subjekata sklon prevari, ide u dobroj vjeri.

Grbina i SDP prozvao je zbog glasovanja o obuci ukrajinskih vojnika.

“Kada ste vi kao čelnik SDP-a imali priliku podržati žrtvu i reći ‘ne’ agresoru, zajedno s još 53 neodgovornih zastupnika, učinili ste tešku, brutalnu sramotu za Sabor. Vi i svi koji nisu glasovali za sudjelovanje u EU misiji obuke ukrajinskih vojnika“, kazao je.

Na premijerove prozivke reagirali su Hrvatski suverenisti, Marijan Pavliček mu je uzvratio da je “dosadio Bou i vragu“ tvrdnjama da su svi koji su glasovali protiv obuke ruski igrači i na krivoj strani povijesti. Je li onda i austrijski premijer na krivoj strani povijesti, upitao se.

Deur (HDZ) primitivno prozvao Sačića

Željko Sačić je prozvao premijera da je grubo zlouporabio Ustav, jer ne bi dozvolio zastupnicima da glasuju po savjesti. “On istodobno gura Hrvatsku u rat sa agresivnim velikoruskim neprijateljem, a da pritom nije državi osigurao elementarnu vojnu sigurnost“, izjavio je Sačić kojemu je Ante Deur replicirao riječima “General je bivši milicajac,” bez da je išta drugo smisleno rekao. General Sačić dobio je tri opomene, oduzeta mu je riječ do kraja dana, a potom je morao i napustiti sabornicu.

Svi uključeni u raspravu dobili su opomene, baš kao i Hrvoje Zekanović (HDS) koji je zanimljivim ocijenio da Grbina brane s kvazi desnice, a Marko Milanović Litre (Hrvatski suverenisti) mu uzvratio da ga brani osoba koja je govorila da je Plenković „hodajuća sotona“.

Grbin: Pa jeste li vi glupi?

Sam Grbin je premijeru uzvratio kako se znalo da je njegova vlada korumpirana i nesposobna, a danas se saznalo da je i naivna.

Govorite da ste postupali u dobroj vjeri očekujući da trgovci u konverziji neće dizati cijene, pa jeste li vi glupi, upitao je SDP-ov zastupnik.

“Uvođenje eura za nas je trebalo biti dobro, majstore i to ste uprskali, čega se god dotakne vi i to zaribate”, rekao je Plenkoviću.

Budite pristojni, rekao je Grbinu predsjednik Sabora Gordan Jandroković, a Josip Borić (HDZ) dodao da se i Grbina može pitati na isti način, s obzirom kako vodi stranku.

Izvor: Sloboda.hr/Hina

foto: HINA/ Edvard ŠUŠAK/ es