milorad dodik, trumpFoto: oslobodjenje.ba

Američko veleposlanstvo u Sarajevu odbilo je zahtjev za izdavanje diplomatske vize predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku kako bi putovao na inauguracijski bal novog američkog predsjednika Donalda Trumpa pojašnjavajući da se to dogodilo dan nakon razgovora s visokim dužnosnikom State Departmenta koji ga je optužio za zastoj BiH.

“Dan nakon tog razgovora meni je odbijena diplomatska viza uz obrazloženje da tamo ne idem kao predstavnik BiH. Čemu onda diplomatska putovnica BiH”, rekao je Dodik u ponedjeljak navečer gostujući u programu Radio televizije Republike Srpske.

Nije isključio mogućnost odricanja putovnice BiH te je pokazao pozivnicu za inauguracijski bal, jedan od događaja povodom proslave polaganje prisege novog američkog predsjednika.

“Cijela haranga je nastala onog trenutka kada se na službenom popisu našlo ime Milorada Dodika i naravno potvrda na kojoj piše Milorad Dodik i ulaznice za bal”, rekao je Dodik.

Dodika je, po osobnom kazivanju, nedugo nakon toga telefonski nazvao i s njim razgovarao zamjenik pomoćnika američkog državnog tajnika Brian Hoyt Yee nedugo nakon što mu je izdana pozivnica od ‘ljudi u Trampovu izbornom stožeru’.

Yee ga je optužio za zastoj BiH na putu k EU, zatražio je od njega da se SNSD, stranka kojoj je na čelu odrekne stranačke deklaracije prema kojoj u 2018. ne isključuje mogućnost raspisivanja referenduma o odcjepljenju Republike Srpske te je tražio da se odazove i pozivu Državnog odvjetništva BiH.

Dodik je navodno američkom diplomatu, po osobnom kazivanju, tada rekao da je za krizu u BiH najviše kriva stara američka administracija te je tražio da ‘napuste BiH, da više ne mešetare i da SNSD neće odustati od svojih politika’.

Dodik je ranije potvrdio kako će se odazvati pozivu na inauguracijski bal u Washingtonu na kojemu će biti i novi američki predsjednik Donald Trump.

Izvor: Sloboda.hr/Hina