Trumpov čovjek akreditiran kao veleposlanik pri EU u Bruxellesu usporedio je prodor američkog plina putem LNG terminala u Europu s rušenjem Berlinskog zida.

– SAD će igrati ključnu i važnu ulogu u budućim europskim potrebama Europe i to će okončati ruski daviteljski zagrljaj oko europske energije. Mislimo da je ovo vrlo slično trenutku (pada, op.a.) Berlinskog zida jer se radi o početku kraja dominacije jednog izvora energije u Europi – rekao je veleposlanik Gordon Sondland uoči putovanja u Ameriku u društvu Maroša Šefčoviča, europskog povjerenika zaduženog za stvaranje energetske unije.

Njih su dvojica otputovala u SAD kako bi se pridružili predsjedniku Donaldu Trumpu na letu predsjedničkim zrakoplovom Air Force One u saveznu državu Louisianu, u obilazak novog izvoznog terminala za ukapljeni plin (LNG) u mjestu Cameron Parish. Taj je projekt vrijedan 10 milijardi dolara i dio je američkih nastojanja da što brže povećaju kapacitete za izvoz američkog plina.

Uvoz američkog plina u EU povećan je 272 posto od kraja srpnja prošle godine, a očekuje se da će i dalje rasti, te da će i LNG terminal na Krku biti jedna od ulaznih točaka u EU.

Izvor: Večernji.hr