Lažne vijesti, redovito plasirane od strane HINA-e (Hrvatske izvještajne novinske agencije), ponovno su zatrovale hrvatski medijski prostor, ovaj put vezano uz predsjedničke izbore u Brazilu. Domaći mediji postali su sredstvo za infantilne ispade po kojima je novoizabrani predsjednik Jair Bolsonaro “ekstremist”, “rušitelj ustava i demokracije”, “ženomrzac, rasist i homofob” i, najbizarnije, “Trumpov čovjek za uništenje Južne Amerike”. No, tko je zaista čovjek koji je tijekom kampanje preživio pokušaj atentata, a sada stoji na čelu najveće zemlje Latinske Amerike?

Dok uska klika u HINA-i odlučuje kako hrvatska javnost ima gledati na pojave izvan naših granica, ozbiljni ljudi prate ozbiljnije izvore. Tako BBC izvještava “Kako je rasla podrška Bolsonaru, tako su rasle i dionice brazilskih firmi. Ulagači su ga smatrali sigurnijom opcijom od njegovog ljevičarskog suparnika”. Sigurnijom opcijom? “Rušitelja ustava i demokracije”? Zapitajte se hoćete li vjerovati prosudbi brazilskih ulagača ili provincijalnih novinarskih papagaja.

Jedan od tih investitora je rekao: “Brazil je možda najbogatija zemlja na svijetu po prirodnim resursima. Za stvaranje snažne ekonomije nije potreban čudotvorac. Potrebno je samo da se vlada makne s puta.” Zvuči poznato? Bolsonaro je gradio kampanju i na borbi protiv korupcije (bivša premijerka je u zatvoru) i na borbi protiv kriminala. O korupciji u Hrvatskoj znamo dosta, a o kriminalu ćemo saznati, ako uvedemo pola milijuna useljenika, možda iz Afrike i Bliskog istoka, po preporuci guvernera Vujčića.

Osim toga, Bolsonaro se suprotstavio i školskom programu “Brazil bez homofobije”, kojim se valjda osnovnoškolce trebalo programirati da budu “tolerantniji”. U praksi, to znači da ih se uvodi u neomarksističku kritičku teoriju, u dobi u kojoj nisu sposobni odnositi se kritički prema nastavnom materijalu. Hrvatska, eto, ne kaska za svjetskim trendovima. Kada su ga pitali za takozvane izbjeglice, rekao je da “Brazil već ima dovoljno problema”. Hrvatska valjda nema. Sličnosti s hrvatskom situacijom su zbilja iznenađujuće. U tom kontekstu je lakše razumjeti napade režimskih medija na brazilskog predsjednika. Njegova pobjeda predstavlja opasnost i za njih. Što njegova pobjeda predstavlja za narod, može se vidjeti iz sljedećih izjava Brazilaca:

Rafael Gomes, trgovac: “Ovo je neopisiv osjećaj. Vidim bolju budućnost za moga sina. Bolje zdravstvo, obrazovanje, sigurnost. Nešto što nismo imali godinama.”

Pietro Sambugaro, aktivist: “Toliko sam ponosan što sam bio dio te promjene. On je naša nada.”

Fernando Pereira, student fizioterapije: “Prvi put ćemo imati bogobojaznog i istinski desnog predsjednika. On je predsjednik kojeg smo toliko čekali.”

Jordan Requena, student: “Toliko sam sretan. Brazil se budi! Izlazimo iz transa.”

Pouka iz Brazila je jasna. Svaka pozitivna promjena pretpostavlja buđenje iz transa u koji su nas bacili medijski šareni svirači. Tada ćemo imati šansu učiniti Hrvatsku zemljom kakva ona i treba biti.

Autor: David Maršanić
Izvor: BBC/The Guardian