Papa Franjo osudio je Iran zbog izvršenja smrtnih kazni nad prosvjednicima koji traže veće poštivanje žena u godišnjem obraćanju u ponedjeljak diplomatima akreditiranima u Vatikanu u kojem je također osudio rat u Ukrajini i nasilje u Brazilu.

Izjava pape Franje njegov je do sada najoštriji osvrt na masovne prosvjede u Iranu koji su buknuli nakon smrti 22-godišnje kurdske djevojke Mahse Amini u pritvoru policije za očuvanje morala.

“Pravo na život također je ugroženo i na mjestima u kojima se i dalje primjenjuje smrtna kazna, kao što je to slučaj ovih dana u Iranu, nakon najnovijih prosvjeda na kojima se traži poštivanje dostojanstva žena”, rekao je Sveti Otac.

“Smrtna kazna ne može se koristiti za navodnu državnu pravdu jer ona ne predstavlja niti sredstvo odvraćanja ni pravdu za žrtve, već samo potiče glad za osvetom”, dodao je Papa i ponovio poziv za ukidanjem smrtne kazne u svijetu.

Zbog sudjelovanja u prosvjedima u Iranu su do sada smaknute četiri osobe, a u ponedjeljak su izrečene nove tri smrtne presude povezane s prosvjedima. 

Prema pisanju iranskog portala Mizan Online, na smrt su prvostupanjskom presudom osuđeni  Saleh Mirhashemi, Majid Kazemi i Saeed Yaghoubi, proglašeni krivima za smrt tri pripadnika snaga reda tijekom prosvjeda, a što sud naziva “ratom protiv Boga”.

U istom govoru Papa se osvrnuo na ratne sukobe u svijetu i rekao da ratovi poput oružanog sukoba u Ukrajini, gdje su civilna područja izložena neselektivnim razaranjima predstavljaju “zločin protiv Boga i čovječnosti”.

Prema riječima pape Franje, napadi na civilnu infrastrukturu u kojima ljudi ginu od oružja, gladi i hladnoće čin su rata usmjeren na neselektivno uništavanje cijelih gradova ili oblasti, ali i zločin protiv Boga i čovječnosti koji zaslužuje čvrstu i nedvosmislenu osudu, prenosi Reuters.

Podsjećajući okupljene na kubansku raketnu krizu 1962. godine, Papa je rekao: “Nažalost, danas se ponovo povećava nuklearna prijetnja i svijet ponovno osjeća strah i tjeskobu”.

Poglavar Rimokatoličke crkve ponovo je pozvao na potpunu zabranu nuklearnog oružja i ocijenio da je posjedovanje takvog oružja “nemoralno”.

Osvrnuo se i na događaje u Brazilu i SAD-u

Papa pred diplomatima nije propustio izraziti zabrinutost zbog “političkih kriza” na američkom kontinentu, izvora “napetosti i nasilja”, posebice se osvrnuvši na Brazil gdje su pristaše bivšeg predsjednika Jaira Bolsonara upali u Kongres, predsjedničku palaču i Vrhovni sud.

“Misli su mi usmjerene na političke krize u više zemalja američkog kontinenta, s napetostima i oblicima nasilja koji zaoštravaju društvene sukobe. Posebno mislim na ovo što se dešava u Peruu i posljednjih sati u Brazilu”, rekao je Franjo.

Taj napad na institucije u Brazilu, ističu agencije, podsjeća na invaziju pristaša bivšeg predsjednika SAD-a Donalda Trumpa na američki Kapitol 6. siječnja 2021.  Snage sigurnosti uspjele su ponovno zauzeti tri najznačajnije zgrade u glavnom gradu Braziliji.

Izvor: Sloboda.hr/Hina

foto: EPA/FABIO FRUSTACI