Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenskij posjetio je u srijedu ukrajinske snage u blizini bojišnice kod Bahmuta i uručio odličja vojnicima koji, kako je rekao, hrabro brane suverenost svoje zemlje.

Ukrajinske snage u Bahmutu već osam mjeseci odolijevaju ruskim napadima, usprkos velikim žrtvama u jednoj od najkrvavijih bitki od početka ruske invazije prije 13 mjeseci.

Prema video snimci, Zelenskij uručuje ordene iscrpljenim vojnicima u borbenoj opremi u, kako izgleda, nekom velikom skladištu. Sam predsjednik je u tamnoj majici i vojničkim maskirnim hlačama.

“Čast mi je danas biti ovdje i podijeliti odličja našim herojima. Da im stisnem ruku i zahvalim im na obrani suvereniteta naše zemlje”, napisao je Zelenskij na Telegramu.

“Vaša sudbina je teška, ali herojska. Da obranite našu zemlju i da za našu djecu Ukrajini sve vratite”, rekao je Zelenskij i dodao da se “klanja svim herojima, njihovim bliskim drugovima koje su izgubili na istoku i općenito u ovom ratu”.

Za “Utvrdu Bahmut” je rekao da predstavlja simbol prkosa zbog kojeg krvari ruska vojska. Aluzija je to na bitku za Bahmut u Prvom svjetskom ratu koja se vodila u rovovima, pod stalnom topničkom i raketnom vatrom, na bojišnici posijanoj minama, a koju su zapovjednici s obje strane opisali kao “stroj za mljevenje mesa”.

Zelenskij je već nekoliko put posjetio vojnike na bojištu. U Bahmut se uputio nekoliko dana nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin posjetio Mariupolj.

Izvor: Sloboda.hr/Hina

foto: EPA/PRESIDENTIAL PRESS SERVICE HANDOUT