vlada orešković karamarko sjednica

Hrvatska Vlada je na današnjoj sjednici donijela zaključak o ubrzavanju pripreme i provedbe prve faze projekta LNG terminala na otoku Krku, odnosno procesa izgradnje plutajućeg terminala za skladištenje i uplinjavanje ukapljenog prirodnog plina.

Ministar gospodarstva Tomislav Panenić kazao je kako je ovo vrlo važan projekt za EU i Hrvatsku. Predviđena je njegova izgradnja u četiri faze, a Panenić ističe kako se Hrvatska mora usredotočiti na pripremu prve faze. Premijer Tihomir Orešković je kazao kako se nada da će se u roku 60 do 90 dana moći potpisati ugovori s investitorima. “Ovo je jasna poruka oko LNG-ja. Čestitam, i nadam se da u roku od 60 do 90 dana možemo potpisati s investitorima”, rekao je Orešković.

Vladina sjednica počela je uobičajeno, unatoč zahtjevu za opoziv premijera Oreškovića, koji traži Domoljubna koalicija na čelu s HDZ-om, a nazočni su svi ministri i Mosta i HDZ-a te oba potpredsjednika Vlade Tomislav Karamarko i Božo Petrov.

Premijer Orešković na početku sjednice kratko je rekao da je dnevni red velik, ima 31 točku. “Lijepo vas je vidjeti, imamo dugačku sjednicu i puno posla. Idemo raditi”, rekao je Orešković. U jednom je trenutku sjednicu napustio te se potom vratio prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko.

Ministar gospodarstva Tomislav Panenić iznio je nacrt prijedloga zakona o javnoj nabavi kojom se ispunjava obveza RH u prenošenju nove pravne stečevine EU-a u području javne nabave. Kazao je da će ekonomski najpovoljnija ponuda biti jedini kriterij za odabir ponude u postupku javne nabave. “Povezat će se registri koje vode tijela (sudski, obrtni, Porezne uprave i sl.) s elektroničkim oglasnikom javne nabave RH”, rekao je Panenić.

Ministar financija Zdravko Marić iznio je nacrt prijedlog zakona o koncesijama kojim će se osigurati učinkovit i transparentan pristup tržištu svim gospodarskim subjektima. “Jedna od većih promjena u sustavu je uvođenje strateških interesa RH u području koncesija, čime ćemo ih dodatno definirati i štititi”, kazao je. Kao strateški interes prepoznate su koncesije za izgradnju i upravljanje autocestama, željezničkim prugama itd. “Za pojedinu koncesiju koja je prepoznata kao strateška koncesija predviđa se donošenje posebnog zakona”, dodao je ministar Marić.

O zaštiti kulturnih dobara u sklopu izmjena zakona govorio je ministar kulture Zlatko Hasanbegović.

Ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić kazao je da je tijekom primjene Zakona o zaštiti svjedoka uočena potreba za dopunom po pitanju zadržavanja prikrivenog identiteta. Kako bi se štićenoj osobi omogućilo zadržavanje prikrivenog prestanka Programa zaštite, uvodi se trajna promjena identiteta.

Izvor: Sloboda.hr/HRT
Foto: HRT