Predsjednik SDP-a Peđa Grbin ocijenio je u srijedu, u inventuri godine za nama, da je Vlada vodila neuspješnu borbu s inflacijom, zbog čega su zaposleni i umirovljenici na kraju godine mogli kupiti manje nego na početku, iako su sredstva za to postojala u proračunu.

„Vlada se nije u potpunosti posvetila borbi protiv inflacije i nije iskoristila sva sredstva koja su joj bila na raspolaganju. To se najbolje vidjelo na rebalansu proračuna u kojem se dodatni prihodi iznosili pet milijardi kuna, a od toga je građanima kao pomoć vraćena samo milijarda. A najgore je što su u proračunu za 2023. sredstva za borbu protiv inflacije predviđena samo do kraja ožujka”, rekao je Grbin na konferenciji za novinare.

Vlada je odbila povećati neoporezivu osnovicu za dohodak s 4000 na 5000 kuna i time omogućiti stotinama tisuća građana da im u džepu mjesečno ostane 200 ili 300 kuna više. Inflacija pogađa sve, ali ne jednako, zato je bila važna mjera koja bi pomogla onima s nižim primanjima, kaže Grbin.

Vlada je odbila i naš prijedlog da se mirovina obračunava prema porastu inflacije ili prema porastu plaće, ovisno o tome koji je od ta dva faktora veći, kako mirovine ne bi gubile na vrijednosti, dodao je.

„S novcem koji zaposleni i umirovljenici dobiju na račun na kraju godine mogu kupiti manje nego na njenom početku, to je najveći neuspjeh Vlade u ovoj godini”, poručio je Grbin.

Osvrnuo se i na zdravstvenu reformu, uz konstataciju da dugovi rastu, a liste čekanje se produljuju, dok je Vladin odgovor na to “puzajuća privatizacija zdravstva” i povećanje naknada.

Usluga će i dalje biti loša, građani će za nju morati plaćati više, a liste čekanja neće se smanjiti. Stoga se ljude gura u privatni sektor, no privatno zdravstvo si ne može svatko priuštiti i bit će pristupačno samo bogatima, upozorio je čelnik SDP-a.

HDZ građanima zabio niz golova

Kritizirao je i obnovu u Zagrebu i na Baniji sa svega 12 obnovljenih kuća, iako je za to bilo novaca u proračunu i sredstvima EU-a. Taj su novac gospoda iz HDZ-a sustavno izvlačili u vlastite džepove, umjesto da su ga iskoristili za dobro građana, rekao je.

„Ova godina bila je godina sportskih i određenih političkih uspjeha, ali i godina poraza u kojem je HDZ građanima zabio niz golova i na kraju im se nasmijao u lice”, rezimirao je Grbin godinu na izmaku.

Komentirajući kritike predsjednika Republike Zorana Milanovića na račun Europske unije, rekao je: “Ako ja smatram da Ursula von der Leyen ne radi svoj posao dobro i da se nije u stanju nositi s izazovima pred kojima se nalazi EU, ja to imam pravo reći”.

Dodao je kako se njegove kolege među europskim socijaldemokratima slažu da ova Komisija nije na razini zadatka i da bi svoj posao trebala raditi puno bolje, no nije htio komentirati Milanovićevu razinu i stil komunikacije.

Poručio je da ga je, kao pravnika, sram odluke Vrhovnog suda o švicarskom franku jer je stao na stranu banaka koje su nezakonito postupale.

O glasovanju o obuci ukrajinskih vojnika

Također mu prijeteći djeluje Plenkovićeva izjava da će “pratiti sve koji su glasali protiv obuke ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj”

„Zaboli me briga za njegovo mišljenje oko toga kako sam glasao, ja račun za to polažem sebi, članovima stranke i građanima”, kaže Grbin.

Izvor: Sloboda.hr/Hina

foto: HINA/ Dario GRZELJ/ ik