Nakon jučerašnjeg ispitivanja na saborskim odborima, novi ministri danas su potvrđeni i na plenarnoj sjednici, čime je završena rekonstrukcija Vlade. Marin Piletić, dosadašnji gradonačelnik Novske zamijenio je Josipa Aladrovića na čelu ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalnog rada. Tomislava Ćorića u ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja naslijedit će nesuđeni zagrebački gradonačelnik Davor Filipović, a Boris Milošević i Anja Šimpraga zamijenit će mjesta čime potonja postaje potpredsjednica Vlade zadužena za socijalna pitanja te manjinska i ljudska prava, dok se Milošević vraća u saborsku klupu.

Saborsku proceduru obilježila žestoka rasprava

Samom glasovanju o povjerenju novim članovima vlade prethodilo je još jedno izražavanje nezadovoljstva iz redova oporbe te niz stanki. Najglasniji bili su zastupnici iz redova Hrvatskih suverenista koji su apelirali na savjest zastupnika iz redova HDZ-a oko imenovanja Anje Šimprage poručivši: “Franjo Tuđman se u grobu okreće zbog ovog.” Predsjednik Suverenista Marijan Pavliček još je jednom pozvao novu potpredsjednicu Vlade da se očituje oko temelja državnosti Republike Hrvatske vezane uz Domovinski rat i vojno-redarstvenu akciju Oluju, čime je izazvao burne reakcije Peđe Grbina i Milorada Pupovca.

Tijesna, ali stabilna većina

Svi novi članovi Vlade izglasani su sa 77 glasova od 128 prisutnih zastupnika čime se još jednom dokazalo da iako brojnost vladajuće većine nije impresivna, zasad je stabilna. Odmah nakon glasovanja, potvrđeni trojac je i prisegnuo na nove dužnosti.

izvor: Sloboda.hr