marin strmota, vlada, hdz, demografijaFoto: Dnevnik.hr

Doc. dr. Marin Strmota u politiku je došao s Katedre za demografiju zagrebačkog Ekonomskog fakulteta, na koju će se i vratiti.

Kako je rekao u jednom intervjuu za Večernji list, smatrao je obvezom prihvatiti mjesto državnog tajnika jer godinama njegovi kolege upozoravaju na demografske probleme i vjerovao je da je krajnji trenutak da se nešto ozbiljnije pokuša učiniti za demografsku obnovu zemlje.

– Ne iznenađuje me to što je dao ostavku i ne mislim da je ishitrena. Kao demograf na poziciji državnog tajnika osjećao je sve tegobe struke. Shvatio je da se ništa ozbiljno ne namjerava napraviti za demografski oporavak zemlje, da nema ozbiljnih mjera, nego samo kozmetičkih i dao je ostavku – kazao je za Večernji čovjek koji ga dobro poznaje.

Strmotin mobitel danas je nakon ostavke pred kamerama bio isključen. Strmota je na dužnost stupio krajem 2016. Kao jedini demograf u vlasti, davao je sve od sebe na svojem radnom mjestu te je u dva intervjua za Večernji list najavljivao ozbiljne demografske mjere vjerujući da demografski kriterij zbog općeg dobra mora biti unutar svakog zakona koji se tiče i demografije.

Nadu Murganić šokirao je Strmotin istup, ali ljude u Ministarstvu nije. Prividnom radu bez vizije i smjernica svjedoče već dugo.

“Prave nas budalama”

– Prave nas budalama. Ministarstvo je samo u nazivu dobilo riječ “demografija” i zaposlilo se 50 novih ljudi, ali nismo dobili nikakve nove projekte i dalje se rade uobičajeni poslovi. Nikome nije jasno što svi ti ljudi rade jer, ako ti Marić kaže da u proračunu imaš novac za rodiljske naknade, svaki referent zna izračunati koliko je to. Isto i za doplatak i za radno vrijeme vrtića – govori za Večernji list osoba s dugogodišnjim stažem u Ministarstvu. Strmota je, kažu poznavatelji, već prijetio otkazom, a javno je istupio ne bi li sačuvao svoj obraz jer je već dugo bio frustriran, a i kolege demografi govorili su mu da Vlada očito ništa ne namjerava poduzeti pa neka se on ne blamira. Poznavatelji smatraju da je ministrica sada potrošila sav kredit kod premijera.

– Plenković bi je prije zaštitio jer je imao preko glave problema s Agrokorom, Dalić itd., a socijala je uvijek zadnja rupa na svirali. No mislim da je ova kap prelila čašu – kaže sugovornik Večernjeg.

Koje su to mjere predstavljene još prije 3 mjeseca

Murganić je prethodno najavila tri mjere koje su najavljene još prije nekoliko mjeseci, a koje je predstavila kao nove.

Riječ je o izmjenama Zakona o dječjem doplatku koje je najavila za svibanj, a stupile bi na snagu 1. srpnja. Kao drugu “novost” ministrica Murganić predstavila je sufinanciranje dječjih vrtića, za što će se natječajna dokumentacija objaviti u srijedu na stranicama Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Treća “novost” je uvođenje dvosmjenskog rada u vrtiće, za što će natječaj biti objavljen 8. ožujka i za što bi se početno izdvojilo 300 milijuna kuna iz Europskog socijalnog fonda. – Mislim da su to tri vrlo važna projekta koja su u potpunosti pripremljena, koja možemo predočiti javnosti – rekla je Murganić.

Dva kredita, supruga ne radi, nema imovinu…

Inače, Strmota je iz Biograda na Moru, a sada živi sa suprugom i dvoje djece u Zaprešiću. Nema prijavljenu imovinu, pišu 24 sata, a supruga mu ne radi te voze Golfa staroga 10 godina.

Na svoju plaću od 15.771,69 kuna neto ima dva kredita. Jedan u iznosu od 171.710,67 kuna i drugi u iznosu od 50.000,00 kuna. Za kredite mjesečno moraju izdvojiti više od 3700 kuna.

Izvor: Večernji list