60684955

Vasil Sergijenko, novinar i aktivist nacionalističke ukrajinske stranke Svoboda (hrv. Sloboda) pronađen je mrtav i s tragovima mučenja, dan pošto je bio otet, objavila je u nedjelju stranka.

Sergijenka su u petak iz njegova doma odvela trojica muškaraca, a njegovo je tijelo pronađeno u subotu u šumi blizu sela u središnjem dijelu zemlje, 120 kilometara jugoistočno od Kijeva. Tijelo pokazuje “tragove mučenja”, ozljede nožem i ozljede lubanje, navodi Svoboda.

“Na tijelu Vasila Sergjenka vidljivi su znaci mučenja: na glavi su tragovi snažnih udaraca, čašice na koljenima su mu smrskane”, stoji u priopćenju, u kojem se dodaje i da se pored srca, rane od uboda nožem nalaze na vratu i stražnjem dijelu vrata.

Dodaje se da je Sergijenko nedavno primio prijetnje i da bi njegova smrt mogla biti povezana s člancima u kojima je pisao protiv moćnog poslovnog čovjeka iz regije, čije ime stranka ne navodi.

Za više ovakvih tekstova- klikni Like!

Sergijenko je bio aktivan član Svobode i sudjelovao je u proeuropskim prosvjedima u Kijevu koji su završili svrgavanjem proruskog režima krajem veljače.

Stranka Svoboda zastupljena je u parlamentu i članica je vladajuće koalicije.

Autor: Sloboda.hr/Dnevnik.hr
Foto: AFP