Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) izvijestio je da je u suradnji s policijom u utorak u Hrvatskoj uhitio pet osoba zbog sumnje na zlouporabu položaja i ovlasti, počinjenu na štetu Kohezijskog fonda EU.

U tijeku je provođenje hitnih istražnih radnji s ciljem prikupljanja dokaza, navode u priopćenju.

“Činjenice koje se provjeravaju odnose se na pet osoba i jedno trgovačko društvo, za koje se sumnja da su počinili kaznena djela zlouporabe položaja i ovlasti vezano uz postupke javne nabave u okviru projekta izgradnje postrojenja za sortiranje prikupljenog otpada u Mihačevoj Dragi”.

Ured europskog javnog tužitelja će nakon ispitivanja osumnjičenika donijeti odluku o daljnjem postupanju u predmetnom slučaju, o čemu će pravodobno obavijestiti javnost. Do tada neće biti objavljivane nikakve dodatne pojedinosti, priopćio je EPPO.

Prema neslužbenim informacijama istragom je obuhvaćeno nekoliko osoba u Rijeci, kao i osobe povezane s jednom međimurskom tvrtkom koja je izvodila radove na projektu vezanom za zbrinjavanje otpada.

Navodno se sumnja na nezakonito pogodovanje prilikom natječaja za taj posao, ali i da je cijeli projekt neosnovano preplaćen.

Jutarnji list navodi da su istragom navodno obuhvaćene neke osobe iz riječke gradske uprave, među njima i jedna bivša pročelnica nadležnog gradskog ureda.

Osim njih, na meti istražitelja našle su se barem još dvije osobe povezane s jednom međimurskom tvrtkom koja je izvodila radove na projektu vezanom za zbrinjavanje otpada, navodi dnevnik.

EPPO je istaknuo da akciju provodi u suradnji s Policijskim nacionalnim Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta.

Erlić: Nemam informacija o uhićenju pet osoba po nalogu europskog tužitelja

Ministar regionalnoga razvoja i fondova EU-a Šime Erlić izjavio je u utorak da nema nikakvih informacija o uhićenju pet osoba zbog navodnih malverzacija s novcem iz EU fondova, naglasivši da ministarstvo surađuje sa svim tijelima koja se bave kontrolom trošenja novaca iz EU fondova.

Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) izvijestio je danas da je u suradnji s policijom uhitio pet osoba zbog sumnje na zlouporabu položaja i ovlasti, počinjenu na štetu Kohezijskog fonda EU, a prema neslužbenim informacijama istragom je obuhvaćeno nekoliko osoba u Rijeci, kao i osobe povezane s jednom međimurskom tvrtkom koja je izvodila radove na projektu vezanom za zbrinjavanje otpada.

“Iznenadilo me. Dok smo se vozili prema Karlovcu vidjeli smo vijest iz medija da su u tijeku uhićenja pokrenuta po nalogu europskog javnog tužitelja koji je zadužen za praćenje trošenja sredstava iz EU fondova”, rekao je Erlić u izjavi novinarima nakon što je u Karlovcu održana informativna radionica o natječajima koji slijede iz EU programskog razdoblja 2021. – 2027.

Za sada je nemoguće reći bilo što više jer ne postoji način da se informiramo na neki drukčiji način osim putem medija kad se te stvari dogode, dodao je.

“Teško mi je reći kolika je težina slučaja i o čemu se radi, imao samo ove napise pa ne mogu dati drukčiji odgovor”, kaže Erlić.

Naglasio je da njegovo ministarstvo ima svoj sustav kontrole trošenja sredstava i surađuje sa svim tijelima koje se bave kontrolom trošenja sredstava iz fondova, a europski javni tužitelj je potpuno neovisan u svome radu i pokreće postupke, kao što je jutrošnji, sukladno tajnim istragama koje provodi. “U ovom trenutku ne mogu reći ništa više”, dodao je.

Izvor: Sloboda.hr/Hina

foto: EPPO