Čelnik Republike Srpske Milorad Dodik ponovio je kako će se taj entitet odcijepiti od BiH u slučaju da visoki međunarodni predstavnik Christian Schmidt nametne izmjene Izbornoga zakona te je najavio susret s vodećim bošnjačkim i hrvatskim strankama kako bi se pokušao o tome postići dogovor.

Schmidt, koji je na čelu međunarodne uprave u BiH, najavio je sredinom prosinca kako će intervenirati u izborno zakonodavstvo zemlje kako bi se zajamčila transparentost izbornog procesa u slučaju da se domaći političari ne usuglase oko toga pitanja.

U izjavi za lokalne medije je dodao kako se ovoga tjedna očekuju razgovori čelnika stranaka na vlasti oko niza reformi te nazvao taj sastanak Danom D.

– Bit će ‘Dan D’. Ako se neko usudi prijeći granice i realizirati scenarij po kojemu se otvara prostor da on nešto nametne. Ako nastave s rasturanjem Daytona, dobit će samostalnu Republiku Srpsku i raspalu nefunkcionalnu Federaciju, rekao je Dodik medijima u Banja Luci.

On je ranije u više navrata prijetio odcjepljenjem Republike Srpske u slučaju da Schmidt, čiji autoritet osporava, nametne neki od zakona. Izmjena Izbornoga zakona s tehničkim poboljšanjima je jedan od uvjeta Europske komisije kako bi Europskome vijeću do ožujka preporučila bezuvjetno otvaranje pregovora o članstvu s BiH.

Dodik je optužio bošnjačke stranke da se servilno ponašaju prema strancima, te da su one zapravo najveći problem što nema dogovora o reformama.

– Politički Bošnjaci nemaju kapacitet za samostalno donošenje odluka i bilo kakve pregovore. Njihova podređenost strancima koji su ih postavili vodi tome da se dogovori ne poštuju i da ozbiljno sumnjamo u njihovu odlučnost da BiH ide naprijed, rekao je Dodik.

Uz izmjene Izbornoga zakona, Europska komisija je domaće političare izvijestila kako trebaju reformirati Zakon o zabrani financiranja terorizma i pranja novca, Zakon o sudovima BiH te Zakon o sprječavanju sukoba interesa.

Najveći prijepori su oko izmjena Izbornoga zakona, a hrvatska strana u BiH očekuje da se tim izmjenama zajamči legitimno političko predstavljanje, odnosno spriječi mogućnost preglasavanja toga naroda prigodom izbora člana Predsjedništva BiH.

Glasovima dominantno bošnjačkih birača u četiri navrata je u državni vrh biran Željko Komšić čiji legitimitet hrvatske stranke osporavaju.

Izvor: Sloboda.hr/HRT
Foto: Stav.ba