Lider bosanskih srba Milorad Dodik najavio je u četvrtak kako bi se vladajuća koalicija u BiH mogla raspasti zbog nesuglasja u toj zemlji o odnosu prema ratu u Ukrajini.

On je novinarima u Banjoj Luci kazao kako je nezadovoljan time što se BiH pridružuje rezoluciji Opće skupštine Ujedinjenih naroda o osudi ruske agresije na Ukrajinu te je ustvrdio kako je glasanje veleposlanika pri UN-u Svena Alkalaja u prilog tom dokumentu nezakonito.

Instrukciju da glasa za rezoluciju koju je, uoči godišnjice ruske agresije u UN-u, predložila Ukrajina, veleposlanik Alkalaj je dobio od Ministarstva vanjskih poslova BiH, a Dodik je bijesno konstatirao kako je to protivno važećim zakonima jer za to nije pribavljena suglasnost Predsjedništva BiH.

Potvrdio je kako je ta tema bila na dnevnom redu državnog vrha, ali se sadašnja predsjedateljica Predsjedništva BiH Željka Cvijanović usprotivila tome da se zemlja na čijem je čelu pridruži osudi ruske agresije na Ukrajinu.

“Mi nismo prekinuli odnose s Rusijom i nećemo ih ni prekinuti, a to što američki veleposlanik misli nas ne zanima”, kazao je Dodik, kojemu je pridruživanje rezoluciji UN tek “nastavak stare prakse” koja će, nastavi li se tim putem, po njegovim riječima dovesti i do raspada vlasti uspostavljene  nakon izbora u listopadu 2022. 

Veleposlanik SAD u BiH Michael Murphy u srijedu je opisao “sramotnim” ponašanje dužnosnika bosanskih Srba koji otvoreno podupiru Rusiju u trenutku kada ona vodi rat protiv Ukrajine. Sramotnim je označio i ovotjedni posjet Moskvi predsjednika parlamenta RS Nenada Stevandića, koji se ruskim domaćinima požalio na navodne pritiske EU i NATO-a.

Ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković ranije je potvrdio kako je odnos prema ruskoj agresiji na Ukrajinu pitanje oko kojega nema suglasnosti u sadašnjoj vladajućoj koaliciji pa je izvjesno kako će svi njeni članovi postupati po svojim procjenama.

BiH je nakon stjecanja statusa kandidata za članstvo u Europskoj uniji preuzela obvezu usklađivanja svoje vanjske politike s onom koju vodi Unija, no Dodik kaže kako njemu to nije bitno.

“Nama se pokušava nametnuti stereotip da moramo pratiti politiku Europske unije, ali to je samo 20 posto svijeta”, kazao je Dodik, koji tvrdi da svojim proruskim postupcima Republika Srpska vodi “konstruktivnu politiku” te da su u tom entitetu ponosni na dobre odnose s Rusijom.

Izvor: Sloboda.hr/Hina

foto: screenshot youtube