Predsjedajući vojnim odborom NATO-a Rob Bauer pozvao je javni i privatni sektor na Zapadu da se pripremi na razdoblje u kojem se bilo što može dogoditi u svakom trenutku, uključujući i rat.

– Potrebna nam je ratna transformacija NATO-a. Članice NATO-a od ruske invazije 2022. moraju se prilagoditi na eru u kojoj se bilo što može dogoditi u svakom trenutku, eru u kojoj moramo očekivati neočekivano, u kojoj se moramo usredotočiti na učinkovitost kako bi doista bili učinkoviti, rekao je nizozemski admiral Rob Bauer na otvaranju dvodnevnog sastanka ministara obrane NATO-a u Bruxellesu. Naglasio je da su vlade i tvrtke iz tog saveza ranije živjele u dobu u kojem je svega bilo u izobilju, sve je bilo predvidljivo i moglo se kontrolirati.

Admiral je govorio u vrijeme dok se vojna pomoć Ukrajini iz SAD-a i Europske unije ili blokira ili je usporavaju politički sporovi. Obećao je da će se pomoć NATO-a Ukrajini nastaviti te poručio: “Ukrajina će imati našu potporu svakog idućeg dana, jer će rezultati ovog rata odrediti sudbinu svijeta”.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u utorak je upozorio Zapad da ne oklijeva u pomoći Kijevu jer bi to moglo godinama produljiti rat.  

Izvor: Sloboda.hr/HRT
Foto: Getty