serck_2_te

Sark (fra. Sercq ; Sèr) otočić u jugozapadnom dijelu Engleskog Kanala/ La Manchea. Pripada Kanalskim otocima, britanskome teritoriju na morskoj granici sa Francuskom. Površina Sarka je 5.45 km2.

Na otoku nema automobilskog prometa, a dozvoljene su samo kočije koju vuku konji, bicikli, traktori i bagiji na baterije ili motorizirani bicikli za stare ili nemoćne osobe. Putnici i roba stižu trajektom sa Jerseya i prevoze se od pristaništa vozilima koja vuku traktori. Glavni izvori prihoda su turizam, zanati i financije.

Službeni su jezici francuski, engleski i sarkški (francuski normanski dijalekt).

Otok Sark je 9. travnja 2008. ukinuo posljednji feudalni sustav u Europi, ujedno i jedini koji se održao nakon 1891., kada su kmetovi oslobođeni u (tada ruskoj) oblasti Besarabiji (današnja Republika Moldavija).

Za više ovakvih tekstova- klikni Like!

Feudalni je sustav na ovom otočiću posljednih stotinu godina održavan isključivo zalaganjem lordova Cunninga, koji su njegovi praktični vlasnici. Ovi su engleski plemenitaši sa korijenima iz kasnog srednjega vijeka dobili Sark i obližnji Jersey (pod čiju jurisdikciju upravno pripada) 1754. te su sve do 2008. upravljali ovim posjedom po starom feudalnom sustavu (sa kmetskim radom i otplatom u naturi, tj. bez novčanih davanja). Danas je jedan dio ovih prastarih tradicija očuvan kroz turističke atrakcije – srednjovjekovni turizam koji je u glavnome gradu otoka La Seigneurieu upravo najjači.

Autor: Juraj Njegovan pl. Balen
Foto: trekearth.com