maksimir dinamo zvezda zvonimir boban 13. 5. 1990.

Nogometna utakmica (kako će se pokazati) posljednje sezone Lige SFRJ između zagrebačkog Dinama i beogradske Crvene Zvezde ostat će upamćena kao jedan od ključnih događaja u stvaranju moderne Države Hrvatske.

Izgredi izazvani od strane gostujućih navijača (od kojih su mnogi kasnije sudjelovali u četničkim odredima za vrijeme agresije na Hrvatsku) a zbog kojih utakmica, zakazana za 13. svibnja 1990. nije na kraju niti odigrana, postali su povod za jednu od najčuvenijih reakcija u povijesti hrvatskog, ali europskog nogometa i sporta općenito: istup Dinamova kapetana Zvonimira Bobana kojim je obranio hrvatske navijače od brutalnih nasrtaja jugo – milicije, koja je pomagala delijama i četnicima u razbijanju po Maksimiru. Po mnogima je upravo taj događaj i označio početak posljednjeg Domovinskog Rata.

Za više ovakvih članaka – klikni LIKE!

Navijači Crvene Zvezde, samoprozvani delije, krenuli su u rušilački pohod na južnoj tribini Maksimira. BBB su na to, braneći svoj stadion od srpskih bandita, srušili ogradu na zapadnoj tribini i pokušali se probiti na teren , ali su bili brzo napadnuti od postrojbe specijalne milicije koju su većinom činili Srbi, i koja je bila iznimno blaga prema ponašanju gostujućih navijača. Milicajci su se pritom koristili palicama te suzavcem, ali i okrutnijim sredstvima. Za par minuta situacija se otela nadzoru, budući da BBB više nisu mogli biti zadržani od strane milicije. BBB su izašli na teren kako bi se dočepali delija. Sat vremena kasnije, s desetcima ozlijeđenih, bitka je završila. Izgredi na stadionu rezultirali su činjenicom da je u sukobima ozlijeđeno 79 “milicionera” i 59 gledatelja. Neki su BBB-i te ostali nevini domaći navijači bili gotovo nasmrt premlaćeni od jugosrpske milicije.

maksmir zvonimir boban dinamo crvena zvezda

Oko 3000 delija došlo je na utakmicu u Zagreb. Nekoliko sati prije utakmice po Zagrebu su se događale tučnjave između Bad Blue Boysa i Delija na ulicama. No, prave nevolje su počele tek dolaskom navijača na stadion. Delije, u svom ograđenom prostoru, počeli su razbijati po stadionu nastojeći se probiti do mjesta gdje su bili Bad Blue Boysi. Pri tom su uzvikivali “Zagreb je Srbija!” i “Ubit ćemo Tuđmana!”, kao i druge fašističke i četničke parole. Probivši zaštitnu ogradu počeli su bez ikakva povoda napadati Dinamove navijače stolicama i noževima.

Usred cijelog kaosa, nekoliko Dinamovih igrača je ostalo na terenu, dok su igrači Crvene Zvezde već napustili teren i bili u svlačionicama.

Dinamove su navijače od premlaćivanja branili Zvonimir Boban, Vjekoslav Škrinjar i trener Josip Kuže.

U čitavom tom metežu posebno se istaknuo Dinamov i kasniji Hrvatski kapetan Zvonimir Boban, napavši milicajca koji je sadistički tukao Dinamovog navijača. BBB-ovci su se uskoro stavili u obranu Bobana poput tjelesnih čuvara. Zbog tog čina, Boban je postao svojevrsni nacionalni junak, dok su ga Srbi proglasili “nacionalistom”. Bio je suspendiran od strane Jugoslavenskog nogometnog saveza na 6 mjeseci te je protiv njega podignuta optužnica, unatoč tomu što je napadnuti policajac (za kojeg se naknadno ispostavilo da je bio musliman) javno oprostio Bobanu taj napad. Taj je milicajac kasnije priznao kako su ga kolege nagovarale da Bobanu puca u leđa, što pokazuje sav kukavičluk tadašnje jugočetničke milicije. Boban je zbog ‘starta’ na milicajca kažnjen i s 9 mjeseci neigranja pa nije išao niti na Svjetsko prvenstvo u Italiju, posljednje na kojemu je Jugoslavija nastupila kao država.

Mnogo godina kasnije govoreći o spomenutom incidentu Boban je izjavio:„Mogu samo reći da sam reagirao na jednu veliku nepravdu koja je bila toliko očita da jednostavno čovjek s minimalnim dignitetom i nacionalnim ponosom ili čovjek koji ima osjećaj za minimalnu pravdu ne može ostati miran. Ne može ne reagirati na neki način. Ja sam kasnije bio isprovociran budući da ja jesam psovao, svašta sam vikao milicajcima i tako je bilo sigurno i s moje strane dosta provokacija prije nego što me onda milicajac udario i onda sam mu ja vratio.“

Zlatko Cico Kranjčar dvadeset godina kasnije o tom danu je rekao: „13. svibnja dio je točke na i generacije 1990. koja je u sebi nosila revolt, a protiv tadašnjeg režima. Toga dana dala je poticaj stvaranju Hrvatske Države.“ Taj je događaj američka televizijska kuća CNN uvrstila među pet nogometnih utakmica koje su promijenile svijet, a s njime i Hrvatsku.

Autor: Juraj Njegovan pl. Balen