fratri

Danas 7. Veljače 2015. navršava se točno 70 godina od okrutnog ubojstva 66 hercegovačkih redovnika franjevaca u Širokom Brijegu od strane komunističkih partizanskih postrojbi. Ubijeni su samo zato što su bili katolički redovnici i dušebrižnici hrvatskog puka u Hercegovini.

Od ukupno 66 ubijenih hercegovačkih franjevaca, 21 ih je ubijeno 7. i 8. veljače 1945. na Širokom Brijegu, dok su ostali ubijeni od Ljubuškog do Macelja i križnih putova diljem bivše Jugoslavije.

Partizani su najprije topništvom i zrakoplovstvom teško oštetili crkvu, samostan, gimnaziju i konvikt, a onda, 7. veljače, poubijali fratre koje su našli, njih 12 taj dan. Ubili su ih nabojem u zatiljak i zapalili u ratnom skloništu. U samostan su ušli oko 11.00, a ovaj masakr su učinili oko 17.00 sati. To znači da se nije radilo o nekoj spontanoj osveti već o pomno smišljenoj namjeri. Prije toga su ih opljačkali, kao i čitav samostan, te učenike i vjernike, koji su se bili sklonili u samostan.

Hrvatsko svećenstvo stradalo najviše u Europi

Nažalost, to je samo manji dio stradanja hrvatskih svećenika, redovnika i redovnica u Drugom svjetskom ratu. Po martirologiju kleričkih žrtava hrvatski svećenici i redovnici su najviše stradali i ukupnim brojem, ali i postotkom u odnosu na broj stanovnika europskih država.

664 hrvatska svećenika, redovnika i redovnica stradalo je u zločinima Drugog svjetskog rata, nakon toga njemačko svećenstvo sa preko 300 ubojstava, a zatim slovensko svećenstvo sa preko 200 ubijenih svećenika i redovnica. Mnogi svećenici i redovnici su osuđeni i na višegodišnje robije i mučenja po jugoslavenskim zatvorima.

Još uvijek se traže grobovi 36 fratara

Od ukupno 66 ubijenih hercegovačkih fratara zasada su znani grobovi njih trideset trojice, a od toga su 24 pokopana u širokobriješkoj samostanskoj crkvi. Svi oni koji imaju bilo kakve informacije koje bi mogle pomoći da se pronađu posmrtni ostaci i ostalih franjevaca mole se da se što prije jave u vicepostulaturu.

Već petu godinu zaredom obilježava se spomen na pobijene širokobriješke franjevce od 4. do 7. veljače pod imenom Dani pobijenih hercegovačkih franjevaca. U tijeku je i proces za beatifikaciju hercegovačkih kršćanskih mučenika sa Širokog Brijega, piše Narod.hr.