truce1

Čudo i radost Božića kojima svjedočimo ovih dana i kroz povijest su grijale srca vjernika. Priča o primirju na Božić 1914. godine, dakle na samom početku Prvog svjetskog rat jedna je od najdirljivijih i mnogi povijesničari slažu se s tvrdnjom da je taj događaj možda mogao promijeniti i tijek povijesti.

Na zapadnom frontu baš na Božić iscrpljeni u rovovima i međusobnim bitkama
vojnici Njemačke i Velike Britanije odlučili su prekinuti ratovanje i na nekoliko sati uživali u zajedničkom društvu razmjenjujući cigarete i igrajući nogomet. Bila je to situacija koja je razbjesnila visoke časnike i političare s obje strane. Koji su potom činili sve kako bi neutralizirali pozitivne posljedice primirja na Božić.

Na sam Badnjak njemački vojnici u rovovima oko belgijskog grada Ypresa kitili su borove i pjevali božićne pjesme. Postavljali su pritom svijeća oko svojih rovova i položaja i gle čuda. Isto su počeli činiti i Britanci iz obližnjih rovova, započeo je i razgovor, pa i pjesma i onda su vojnici jedan drugome pohitali ususret, čestittjući si Božić. A samo do koji sat prije ubijali su se kao u klaonici.

Njemački i britanski vojnici na Božić 1914. godine Tu Badnju večer uoči Božića, Nijemci u svojim rovovima oko belgijskog grada Ypresa počeli su kititi svoje božićne jelke. Stavljali su svijeće oko svojih utvrda i u tišini pjevali pjesme. Za njima su počeli pjevati i Britanci. Nakon nekoliko minuta počeli su se dovikivati i čestitati jedni drugima Božić.

truce2

U usmenoj predaji zadržao se i dijalog kako je započeo prvi kontakt između zaraćenih njemačkih i britanskih vojnika…

– Jeste li iz Warwickshirea, njemački vojnik dobacivao je neprijteljima iz rova preko puta.

Zavladala je posvemašnja tišina, a Nijemac je uzviknuo još jednom isto pitanje. Još glasnije.

– Dođi pa vidi!Čulo se iz rova gdje su bili britanski vojnici.

– Naći ćemo se na pola puta i ponijet ćemo vam cigare, odgovorili su Nijemci.

Nije prošlo dugo vremena prije nego su se našli na ničijoj zemlji gdje su razmjenjivali poklone, cigarete, alkohol, hranu, ali i neke odjevne stvari kao što su dugmad i kape.

Kapetan Kraljevskog puka iz Warwickshirea, Robert Hamilton zapisao je u ratničkom dnevniku.

“Našao sam se sa kapetanom 134. Saksonskog korpusa koji je bio potpuno naoružan. Pokazao sam na njegov pištolj i torbicu. On se samo nasmiješio i, kad je vidio da nisam naoružan, rekao je da je sve uredu. Rukovali smo se, dogovorili 48-satno primirje i vratili se u rovove.

Da ih je u tom trenutku vidio neko od visokopozicioniranih njemačkih ili britanskih časnika vjerovatno bi im se sudilo na vojnom sudu. Međutim, dvije zaraćene strane otišle su i korak dalje. Odigrali su nogometnu utakmicu. Rezultat je na kraju glasio 3-2 za Nijemce.

Već drugi dan, na žestoku inicijativu visokih časnka i političara akteri ovog primirja i nogometne utakmice jurišali su jedni na druge. I ginuli.

Danas stoji samo križ koji obilježava mjesto gdje se Božićno čudo odigralo, davne 1914. u mjestu Ypres u Belgiji, prenosi Narod.hr.