jesse j 2222

Jesse Woodson James rođen je u mjestašcu Clay County u američkoj saveznoj Missouri u blizini današnjeg Kearneyja 15. rujna 1847. godine. Imao je starijeg brata imenom Alexander Franklin, zvanog Frank, i mlađu sestru Susan Lavenia James, zvanu Susie. Preko potoka i uzbrdo od kuće na desnoj strani bila je kuća poduzetnika Daniela Askewa, koji je ondje ubijen 12. travnja 1847. Braća James tada su optuženi za suradnju s bandom Pinkerton (čiji je vođa inače bio policajac) u siječnju 1875., za ubojstvo i palež kuće. Ipak su oslobođeni optužbe zbog nedostatka dokaza.

Za više ovakvih tekstova- klikni Like!

Jesse i njegov brat Frank James tijekom američkog građanskog rata bili su pripadnici konfederacijske gerile, te su stoga bili optuženi i za sudjelovanje u zločinima protiv sjevernjačkih vojnika. Poslije rata postali su dio različitih bandi, te su pljačkali banke, poštanske kočije i vlakove. U modernim popularnim interpretacijama Jesse James se često prikazuje sličan Robin Hoodu, pljačkaš bogatih koji dijeli siromašnima, iako ne postoje dokazi o tome. Braća James bila su najaktivnija u desetogodišnjem intervalu od 1866. do 1876., dok njihov pokušaj pljačke banke u Northfieldu u Minnesoti nije rezultirao smrću ili zarobljavanjem nekoliko članova bande. Nakon toga događaja napravili su prekid od 6 godina, za vrijeme kojega su prikupljali nove članove. Jesse Jamesa je na današnji dan, 3. travnja 1882. godine ubio Robert Ford, koji je bio dio bande i živio s Jesse Jamesom u kući, jer se nadao da će dobiti nagradu od tada basnoslovnih 5000 dolara, koju je država ponudila za Jessea.

Jamesov grob je prvotno bio na njegovom imanju, no kasnije je tijelo ozloglašenoga bandita premješteno na groblje u susjedno mjesto Kearney, gdje i danas leži.

Autor: Juraj Njegovan pl. Balen
Foto: weaponscanada.ca