Više pravosudnih ustanova diljem države u ponedjeljak je od jutra primilo brojne prijeteće dojave o postavljenim bombama, a u tijeku su policijski pregledi i provjere takvih dosad uvijek lažnih dojava.

Iz MUP-a su objavili kako diljem Hrvatske policija zaprima dojave o navodno postavljenim eksplozivnim napravama u zgradama pravosudnih tijela, a na sve lokacije upućeni su policijski pirotehničari koji provjeravaju istinitost dojava.

foto HINA/ Mario STRMOTIĆ/ ms

U policiji u najprije objavili da se anonimne dojave odnose na navodno postavljene eksplozivne naprave u većem broju objektima/zgradama pravosudnih tijela na područjima 18 od 20 policijskih uprava sa sjedištima u Zagrebu, Splitu, Rijeci, Osijeku, Slavonskom Brodu, Vukovaru, Bjelovaru, Sisku, Varaždinu, Zadru, Dubrovniku, Šibeniku, Karlovcu, Gospiću, Puli, Virovitici, Čakovcu i Koprivnici.

Naknadno su anonimne dojave zaprimljene i u preostale dvije policijske uprave – krapinsko-zagorskoj i požeško-slavonskoj.

Na sve lokacije su upućeni policijski službenici protueksplozijske službe koji provjeravaju istinitost dojava i poduzimaju sve potrebne mjere i radnje iz svoje nadležnosti, a s ciljem zaštite sigurnosti građana.

foto HINA/ Mario STRMOTIĆ/ ms

Građane podsjećaju na samozaštitno ponašanje i pozivaju ih da u slučaju uočavanja sumnjivih predmeta ili osoba o svemu obavijeste policiju na 192.

Iz Vlade su u ponedjeljak Hini rekli da nisu dobili nikakvu dojavu o bombi, kako su to prenijeli neki portali, pa slijedom toga nije bilo nikakvog postupanja, odnosno evakuacije zaposlenih u Banskim dvorima

U Vladi su pritom poručili kako sve nadležne službe postupaju temeljem dojava o bombama na sudovima u više gradova.

Predsjednik Vrhovnog suda Radovan Dobronić rekao je za HRT da ga je pravosudni policajac o dojavi obavijestio tijekom sastanka s delegacijom vrhovnog suda Ukrajine te da mu se čini kako je to povezano s tim.

O takvim dojavama vezanima uz sudove od jutra javlja sve više policijskih uprava u zemlji.

Ona zagrebačka potvrdila je kako joj je u samo pola sata dojavljeno o postavljanu eksplozivnih naprava na više lokacija u Zagrebu, a u tijeku su provjere i postupanja kako bi se utvrdilo jesu li dojave lažne.

Istaknuli su da su u tijeku njihove provjere i postupanja kako bi se provjerilo jesu li dojave lažne, kao što s i pokazalo za sve do sada.

foto HINA /Zvonimir KUHTIÆ/ kuzo

Iz zgrade splitskog Općinskog i Županijskog suda te tamošnjih tužiteljstava i zemljišno-knjižnog odjela zbog takvih je dojava evakuirano nekoliko stotina zaposlenika.

U prijetećoj email poruci navodno je pisalo “Rušit će se zgrade. Nemojte ovo zanemariti. Bomba je postavljena”.

Da su zaprimili takve dojave, na više istarskih te na dva najviša suda u Slavonskom Brodu, javili su iz istarske i brodsko-posavske policije.

Dojave o postavljenim bombama ne dobivaju samo sudovi, već i druge ustanove, uglavnom škole.

Zagrebačka policija tako je prije dva tjedna uhitila maloljetnika koji je lažno emailom dojavio o postavljenim eksplozivnim napravama u tri škole na Trešnjevci i zdravstvenoj ustanovi u Klaićevoj ulici.

U prisutnosti majke priveden je u policijsku postaju zbog utvrđivanja svih okolnosti i provođenja kriminalističkog istraživanja.

Iz policije ističu kako svaku zaprimljenu informaciju ili dojavu o mogućim postavljenim eksplozivnim napravama uzimaju krajnje ozbiljno i s oprezom te žurno obavljaju provjere na terenu, a tako je bilo i u ovim konkretnim slučajevima.

Izvor: Sloboda.hr/Hina

foto: HINA /Zvonimir KUHTIĆ/ kuzo