vecer-guslara-i-diplara-kod-zaera-posusje

1. veljače u Posuškom Gracu u Hercegovini održat će se tradicionalna večer gusala. Organizator Marinko Grubišić – Žaer već godinama okuplja mnoge ljubitelje gusala, dipala i gange. Povodom guslarske večeri koja će se održati ovu subotu prigodno je sročena i pjesnička najava koju prenosimo u cijelosti:

Svake godine kad stegne zima i s Čabulje i Čvrsnice spuste se hladni vjetrovi u Hercegovini je vrijeme od gusala. U to vrijeme, svake prve subote u drugom mjesecu, već evo devet godina zaredom, u malenom mjestu na pola puta između Posušja i Gruda u Posuškom Gracu održava se večer guslara i diplara kod Žaera.

Još od početka ideja vodilja organizatora i glavnog pregaoca Marinka Grubišića – Žaera bila je da se večer posveti guslama, toj vjernoj pratiteljici našeg naroda kroz povijesna zbivanja, kako bi se pokazalo da ona i dalje ima onu iskonsku snagu i ljepotu usprkos ovom “modernizmu” koji nesmiljeno nagriza upravo tradiciju i narodnu svijest. Godinama gradeći svojevrsni brand u kojemu je važno isključivo dobro pivanje, guslenje i diplenje ova večer i ovo mjesto postalo je poznato svakomu koji se imalo zanima za naše staro tradicijsko glazbovanje.

Tako će biti i ove godine, naime ove subote, 1. veljače, od 18 sati očekuje nas nastup više od 40 guslara i 10-tak diplara. Večer koja će nas uz strune, diple i krepkoga vina provesti kroz zaboravljene predjele iskona. Raznolikost izvođača i stilova iz različitih krajeva obećava još jedno sijelo u kojemu ćemo uživati u bogatstvu naše tradicije. Naravno uz domaćeg ića i pića sigurno će se druženje nastaviti do duboko u noć, a kako bi bilo sve u domaćinskoj atmosferi, što i priliči guslarskoj večeri, Žaer će sve goste počastiti s čorbancem od divljači.

Što reći, već samo ponoviti: U ovu subotu ostavite rađu po strani i dođite na 9. tradicionalnu večer guslara i diplara kod Žaera.

Autor: F.Č.
Izvor: Facebook
Foto: Ivan Ramić