najljepše-hrvatice

Cindy je studentica i prvakinje Hrvatske u plivanju. Majka je iz Dervente, a otac iz Zagreba.

Udruga za očuvanje i promicanje hrvatske tradicijske kulture u Bosni i Hercegovini „Stećak“ organizirala je u suradnji s Hrvatskom maticom iseljenika ove godine treću po redu Reviju tradicijske odjeće i izbor najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji izvan Republike Hrvatske.

Laskavu titulu za izbor najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji izvan Republike Hrvatske odnijela je Cindy Šoštarić iz Italije, a priznanje, uz repliku nakita iz 12. stoljeća s područja Hercegovine, uručio joj je član Predsjedništva BiH dr. Dragan Čović.

Prvom pratiljom proglašena je Ivona Pandžić iz Švicarske, kojoj je priznanje u obliku replike naušnica i ogrlice iz Sanskog Mosta uručio Zvonko Milas, direktor Državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske. Druga pratilja je Paula Sabrina Bojanich, a uručena joj je nagrada s replikom nakita iz Višnjice kod Čapljine

Prema internetskom glasovanju za miss fotogeničnosti najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji pobjedu je odnijela Fanni Bubreg iz Mađarske, a nagradu s replikom naušnica iz Grboreza kod Livna uručio joj je načelnik općine Tomislavgrad Ivan Vukadin.

Cilj ovoga programa je susret i povezivanje Hrvata iz cijeloga svijeta u svrhu promicanja naše zajedničke tradicijske kulture, upoznavanje i pružanje potpore Hrvatima u Bosni i Hercegovini posebice u jačanju i očuvanju nacionalnog i kulturnog identiteta. Tijekom boravka u Bosni i Hercegovini djevojke su posjetile Sarajevo i Mostar.

Djevojke su posjetile i hrvatski kraljevski grad Knin, gdje su se na kninskoj tvrđavi fotografirale u narodnim nošnjama. Uoči početka programa održavalo se i svojevrsno prednatjecanje, glasovanje za najfotogeničniju djevojku u hrvatskoj narodnoj nošnji. Udruga „Stećak“ je na svojoj Facebook stranici objavila fotografije svih djevojaka koje su se prijavile za natjecanje.

Žiri za izbor su činili: Ivan Miloloža, predsjednik Hrvatske udruge poslodavaca, Jozo Pavković, glavni urednik Večernjega lista u BiH, glumac Slaven Knezović, poduzetnica iz Tomislavgrada Marija Perić i ministar kulture HBŽ Petar Galić.


 

Životna priča Cindy Šoštarić

Cindy Šoštarić ima 21 godinu i dolazi iz Italije gdje se rodila. Roditelji su iz Zagreba, a  preselili su u Italiju prije njezinog rođenja zbog posla.

O sebi Cindy kaže: „Mama mi je iz Dervente a tata iz Zagreba, a ja sam “Talijanka” i imam američko ime! Tamo sam odrasla, i od malena pričam hrvatski jer (iako smo živjeli cijelo vrijeme u Italiji) roditelji su me naučili jezik.
Mama je sa mnom pričala talijanski a tata hrvatski kako bih ja naučila oba jezika. Naravno nikad nisam učila hrvatski jezik u školi pa mi je malo teška hrvatska gramatika. Ali evo, snalazim se i ne sramim se svojih pogrešaka, družim se ovdje u Zagrebu s ljudima i učim jezik (iako mi se zna dogoditi da neki Hrvati znaju hrvatski manje od mene ). Jezik sam tako sama naučila.

cindy-Šoštarić-narodna-nošnjaGodinu i pol sam u Zagrebu i živim s bakom dok su mi roditelji ostali u Italiji. Teško je živjeti daleko od roditelja. Studiram talijanistiku na Filozofskom fakultetu, prva godina faksa, jednog dana bih voljela postati profesorica talijanskog jezika.

Bavim se profesionalnim plivanjem, druga sam u Hrvatskoj u tri discipline i treniram svakodnevno i više puta na dan. Kao većina studenata koji žive sami između fakulteta i treninga ponekad kad imam vremena čak i radim da si zaradim malo novčića za ljeto. Volim kavu (kao prava Talijanka), volim jesti slatko, najdraži kolači? Svi.

Od malena ljetujem na Hvaru, i ne bih zamijenila to mjesto s nijednim drugim. Više se tamo osjećam doma nego bilo drugdje. Obožavam Hvar, tamo je potpuno drugi život. Ako me pitate što volim sta volim raditi u slobodno vrijeme? Mislim da ne poznajem tu riječ. Slobodnog vremena ću imati kada ću biti stara bakica pa ću vam tada javiti .. ali uglavnom kad ne radim/učim/treniram – spavam ili jedem, ili se družim s dragim osobama.

Izvor: Sloboda.hr/Fena/Maxportal
Foto: Fena