diva grabovčeva kedžara

Svakog ljeta, točnije na prvu nedjelju poslije Petrovdana, tisuće hodočasnika iz Hercegovine, Bosne, Dalmacije ali i iz drugih dijelova Hrvatske i svijeta hodočaste na grob Dive Grabovčeve na lokalitetu Kedžara, na Vran planini. Dio njih, a posebno mladi pješačio je do ovoga mjesta kako bi obavili svoje zavjete i sudjelovali u slavlju Svete mise koju je na Divinom grobu predvodio rektor Katoličkog Sveučilišta u Zagrebu Željko Tanjić, a zanimljivo je napomenuti da su na Vran planinu za ovu priliku stigli svi rektori sa većine hrvatskih sveučilišta (Zagreb, Split, Zadar, Pula …)

Diva Grabovčeva, koja je danas inspiracija mnogim pjesnicima i umjetnicima, bila je Hrvatica, katolička djevojka, prema legendi najljepša u ramskom kraju u tursko doba. Želio ju je zaprositi bahati Tahir-beg Kopčić s Kupresa. Želeći očuvati svoju kršćansku vjeru i djevojačku čestitost, Diva se toj njegovoj namjeri izričito usprotivila. No, mladi beg bio je uporan, te je mladu pastiricu Divu pronašao na Vran planini. Kad ga je Diva još jednom odbila, Tahir-beg ju je u bijesu i usmrtio. Tijelo joj je pokopano na mjestu pogibije. Danas se na grobu nalazi veliki kameni stećak, a pored njega se nalazi brončani kip koji prikazuje Divu s uzdignutom glavom prema nebu.

I ovu godinu Diva je na Vran planinu ‘dovela’ tisuće vjernika koji su još jednom došli sačuvati ovu vjersku tradiciju Hercegovine i tako odati počast kršćanskoj heroini onog vremena koju nitko nije nadmašio i do naših dana.

Pogledajte fotografije sa Vran planine koje je za čitatelje ABCportala snimio Ivan Ramić.

diva grabovčeva kedžara

kedzara-diva-0703416

kedzara-diva-07031516

kedzara-diva-07031316

kedzara-diva-07031016

kedzara-diva-0703916

kedzara-diva-0703516

kedzara-diva-070316

Izvor: Sloboda.hr/ABCportal
Foto: ABCportal