konzum salmonela ćevapiFoto: Konzum

Ministarstvo poljoprivrede obavijestilo je danas da je salmonela pronađena i ćevapčićima s teletinom, u Konzumovoj prodavaonici u Rijeci.

“Tijekom provedbe monitoringa hrane životinjskog podrijetla (Nacionalni plan uzorkovanja hrane životinjskog podrijetla) kojega provodi Ministarstvo poljoprivrede, u uzorku mesnog pripravka – ĆEVAPČIĆI S TELETINOM, rok upotrebljivosti do 12. 11. 2016., serijski broj: 12. 11. 2016. mikrobiološkom analizom utvrđena je prisutnost Salmonella spp. Uzorak je uzet 10. 11. 2016. u maloprodajnom objektu Kozum d.d. Rijeka, Osječka 71, Rijeka, koji je registriran pod evidencijskim brojem R-6720 pri Upravi za veterinarstvo i sigurnost hrane za obavljanje djelatnosti prodaje i rasijecanja mesa, mljevenje mesa na zahtjev kupca i proizvodnju mesnih pripravaka.

Analiza je dovršena dana 16. 11. 2016. u Hrvatskom veterinarskom institutu – Veterinarski zavod Rijeka, kada pripravci proizvedeni u navedenom objektu više nisu nalazili u prodaji zbog isteka roka valjanosti. Ćevapčići su proizvedeni dana 10. 11. 2016. u količini od ukupno 32,5 kg. Upravo je u tijeku inspekcijski nadzor u objektu radi utvrđivanja sljedivosti proizvoda kao i postupaka samokontrola objekta. Nakon potvrđene prisutnosti Salmonella spp. u navedenom pripravku, obavit će se i serotipizacija (utvrđivanje o kojoj se vrsti salmonelle radi) u Hrvatskom veterinarskom institutu Zagreb, kako bismo imali više podataka o situaciji na terenu”, navode iz Ministarstva poljoprivrede.

Konzum pozvao kupce da vrate ćevape

Ubrzo je stigla i reakcija Konzuma:

“Odmah po dobivanju informacije o rezultatima službenog uzorkovanja proizvoda mesni pripravak Ćevapčići, roka upotrebe do 12.11.2016., vlastite proizvodnje, uzetog u objektu pod veterinarskim kontrolnim brojem 6720 u prodavaonici Osječka 71 u Rijeci, provedenog 10.11. 2016., obavještavamo javnost da je u jednom uzetom uzorku nađena Salmonella spp.
Ispričavamo se svim našim kupcima i molimo ih da nam radi mjera predostrožnosti vrate proizvod ukoliko ga još posjeduju u bilo kojem obliku, bez obzira na istek roka. Nismo zaprimili informacije od strane potrošača da je bilo tko imao ikakvih problema nakon konzumacije proizvoda kupljenih na spomenutom odjelu.

Obavještavamo vas kako su istog trenutka poduzete i sve dodatne mjere u cijeloj maloprodajnoj mreži kako bi se potvrdilo da je riječ o izoliranom slučaju”, priopćili su iz Konzuma.

Prošle godine Agrokoru pronađena salmonela u piletini

Agrokor je još prošle godine u dva navrata imao problema zbog salmonele u proizvodima.

Prvo je u srpnju 2015. s tržišta povučena zamrznuta piletina proizvođača iz Čakovca, koju distribuira Ledo.

Nakon toga, u rujnu 2015. s tržišta je povučena usitnjena piletina proizvođača iz Čazme, koju je također prodavao Ledo.

Od salmoneloze godišnje oboli 3500 ljudi

Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo u Hrvatskoj se godišnje registrira 20 – 25 epidemija salmoneloze. Oboli u prosjeku oko 3500 ljudi.

Simptomi bolesti (bolovi u trbuhu, proljev, temperatura…) započinju nakon relativno kratke inkubacije od 12 do 24 sata. Bolest obično traje nekoliko dana, a dulji tijek i komplikacije javljaju se ovisno o imunitetu osobe i tipu Salmonella spp..

Liječenje može trajati 2 do 3 tjedna pa i duže, započinje mirovanjem, konzumiranjem tekućine i strogom dijetom, a u težim slučajevima potrebna je hospitalizacija. Najčešće obolijevaju stariji ljudi, djeca, trudnice, kao i osobe oslabljenog imuniteta, navodi se na stranicama Ministarstva poljoprivrede.

Izvor: Sloboda.hr/Index.hr/mps.hr