fina, agrokor, konzum, uskrsniceFoto: fah

“Financijska agencija je, sukladno uvjetima Kolektivnog ugovora, isplatila uskrsnicu u iznosu od 400 kuna po radniku. Uskrsnica je isplaćena u bonovima trgovačkih lanaca Konzum, Tommy te Pemo”, stoji u odgovoru Fine na upit Indexa o isplati uskrsnice. Naime, niz djelatnika državnih tvrtki ove godine, temeljem Kolektivnog ugovora, ima pravo na Uskrsnicu, a većinom je riječ o bonovima u trgovačkim lancima.

Dostupnost glavni kriterij

U velikom broju slučajeva radi se o bonovima u Konzumovim trgovinama.

“Fina se odlučila na trgovačke lance na temelju dostupnosti prodajnih mjesta određenog trgovačkog lanca na teritoriju pojedine Finine podružnice te na temelju rabata koji nam je odobren od strane trgovačkih lanaca”, stoji u odgovoru kojeg su iz Indexa dobili iz Fine.

Kako smo već istraživali prijašnjih godina radnici u državnim tvrtkama imaju pravo na Uskrsnice, a posebno se pregovara iznos. Ona bi ove godine, u ovisnosti o kojoj se tvrtki radi, trebala iznositi od 400 do 900 kuna. Na Uskrsnicu imaju pravo i tvrtke gubitaši.

Šire se i drugi trgovački lanci

Većinom se ne radi o gotovom novcu, već o bonovima u trgovačkim lancima. Dosadašnja praksa pokazala je kako se ne raspisuje posebni natječaj za trgovačke lance gdje se kupuju bonovi, već je godinama glavni i jedini kriterij dostupnost trgovina širom Hrvatske.

No, s obzirom na širenje drugih trgovačkih lanaca širom Hrvatske, posljednjih godina, sve se manje čini da je Konzum jedini lanac koji danas udovoljava tom kriteriju.

>>> PLENKOVIĆ I ALVAREZ NAKON SASTANKA: “Želimo potaknuti građane da nastave kupovati od Agrokora i da ga zajedno spasimo”

Izvor: Sloboda.hr/Index