ante ramljak, agrokor, kredit, bankeFoto: Dnevnik.hr

Ante Ramljak, državni povjerenik za Agrokor izjavio je u petak kako je kreditom domaćih banaka od 80 milijuna eura uspio stabilizirati situaciju u kompaniji u idućih mjesec dana. U tijeku je niz pregovora: od onih oko prava po mjenicama do odabira konzultantske kuće koja će raditi preslagivanje najveće domaće privatne kompanije.

Ramljak je u petak posjetio Superkonzum u Radničkoj ulici u Zagrebu kako bi zahvalio zaposlenicima i posvjedočio kako se pune police.

‘Vidi se da roba dolazi. Kad vidite svježe meso, voće i povrće vrati se vjera zaposlenicima i svim ljudima koji su naši kupci. Išao sam u Radničku da zahvalim našim zaposlenicima koji su sami kupili kvasac kad ga tvrtka nije mogla dobiti i pekli kruh. To je gesta lojalnosti kompaniji’, rekao je Ramljak.

Agrokor je naknadno pojasnio da radnici kvasac za kruh nisu kupili svojim novcem nego novcem tvrtke, ali su se organizirali kako bi kvasac kupili na drugim mjestima jer u to vrijeme dobavljači nisu isporučivali robu.

Ramljak je dodao kako se nije razgovaralo o otkazima već su radnici samo htjeli znati što će se događati u idućim danima.

Otkrio je kako je pozvao šest konzultantskih kuća na natječaj za restrukturiranje. Taj će posao pripasti nekome iz društva KPMG-a, AlixPartnersa, EY-a, Boston Consulting Groupa, Roland Bergera ili Mckinseya. Njihove ponude će doći idući tjedan.

Što se problema s naplatom mjenica tiče, Ramljak je dodao kako timovi još pregovaraju o njima te da vjeruje da će se do kraja dana postići sporazum o moratoriju naplate po mjenicama.

Kreću i pregovori za nove kredite. Na pitanje je li u njih uključen i Sberbank, Ramljak je rekao da su oni uložili ogromna sredstva, no da se može i bez njih.

‘Dobili smo 30 dana da složimo poslovanje. Pokušat ćemo se financirati dnevnim priljevom likvidnosti, vidjet ćemo hoće li to uspjeti’, zaključio je.

Podsjetimo, od 80 milijuna eura kredita koji je u četvrtak potpisan s bankama u Agrokorov sustav već je pušteno oko 50 milijuna eura (378 milijuna kuna). Tim novcem bit će namiren dio dobavljača koji čekaju da im se plati isporučena roba.

Izvor: Sloboda.hr/tportal