Kako HRT doznaje od visokih izvora, osmero hrvatskih državljana u zračnoj luci u Zambiji netom prije leta zaustavila je imigracijska služba. Odvedeni su i zadržani u pritvoru u Ndoli (isti zatvor u kojem su bili). 

Od neimenovanih izvora tužiteljstva u Ndoli za HRT je potvrđeno da oni smatraju da država ima, kako su rekli, nove solidne dokaze i htjeli bi ponovno započeti slučaj.

Imigracijski službenici nisu htjeli govoriti, uputili su nas na središnji ured u Lusaki, javlja novinarka HTV-a Matea Šeparović.

Iz Vlade su stupili u kontakt s odvjetnikom koji je rekao da će uskoro biti s hrvatskim državljanima i da su uhićeni zbog istih optužbi.

Hrvatska poduzima intenzivne diplomatske i političke kontakte na svim razinama u Zambiji i s EU delegacijom. 

Osmero hrvatskih državljana zaustavljeno i odvedeno u zračnoj luci prilikom napuštanja Zambije!

Malenica: Hrvati u Zambiji opet uhićeni zbog istih optužbi


Osmero Hrvata ponovno je uhićeno u Zambiji zbog istih optužbi, rekao je ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica novinarima.

– Njima se stavljaju na teret iste optužbe kao prvi put te su oni zapravo, temeljem te činjenice, ponovno uhićeni. Riječ je o jednoj dosta neobičnoj i čudnoj situaciji”, rekao je Malenica i dodao da se veleposlanik Ante Cicvarić uputio prema Ndoli.

Sud u Ndoli je, naime, samo dan prije odbacio optužnicu protiv Hrvata i naložio im da u 48 sati napuste zemlju.

Hrvatski državljani prošli su utorak graničnu kontrolu, no zaustavljeni su u imigracijskom uredu i vraća ih se u pritvor, rekao je njihov odvjetnik hrvatskim vlastima.

– Mi ćemo i dalje svim naporima nastaviti štititi hrvatske državljane. Ne samo ovih osmero odraslih, već i djecu koja se i dalje nalaze u Zambiji, rekao je ministar.

Djeca se nalaze u sirotištu u Zambiji, no ima malo informacija o njima.

– Djeca su hrvatski državljani. To je činjenica i u tom smislu ćemo učiniti sve što možemo da izvučemo djecu iz Zambije. Odnosno, mi u ovom trenutku ne znamo hoće li djeca ostati u Zambiji, hoće li ih vratiti u Kongo, kakav je stav bioloških roditelja te djece. U narednom razdoblju to je prioritet, rekao je Malenica, dodavši da djecu mogu pokušati dovesti u Hrvatsku “diplomatskim putem”.

Uvjeren je da će se detalji ove “iznenadne situacije” otkriti na prvom idućem ročištu Hrvatima.

Na upit novinara zna li nešto o potencijalnoj anonimnoj prijavi iz Hrvatske koja je mogla utjecati na ovaj zaplet, Malenica je rekao da ne znaju ništa o tome.

– Ta informacija nam nije poznata i to smo pokušali doznati od odvjetnika i ni on nema tu informaciju, rekao je Malenica.


Dodao je da ga je jutros kontaktirao zambijski ministar pravosuđa i da ga je obavijestio da su hrvatski državljani krenuli prema zračnoj luci i da imaju 48 sati da napuste tu afričku zemlju.

Izvor: Sloboda.hr/HRT Vijesti

foto: mwebantu