Nakon što je na jučerašnjem ročištu odbačena optužnica protiv državljana Republike Hrvatske zbog sumnje na trgovinu djecom u pokušaju te im je sudskom odlukom naređeno da moraju napustiti Zambiju u roku 48 sati, danas novi obrat oko tog slučaja.

Naime, danas su krenuli prema Hrvatskoj, ali su zaustavljeni u zračnoj luci u zambijskom gradu Ndoli, potvrđeno je Večernjem listu iz diplomatskih izvora. “Zaustavljeni su i čekamo razlog zašto. Nitko trenutno ne zna što se događa. Zovemo na sve strane”, rekla je Indexu odvjetnica Sandra Marković.

Upravo doznajemo kako su hrvatskim državljanima u Zambiji oduzeli putovnice i ne mogu napustiti zemlju. 

Kako su rekli članovi obitelji uhićenih Hrvata, danas su im oduzeli putovnice i njihove mobitele te im opet čitaju optužnicu, iako su se uskoro trebali ukrcati na avion i krenuti prema Hrvatskoj.

Neslužbeno se doznaje da su Hrvate u Zambiji opet prepratili u zatvor.

Navodno su preplašeni, boje se za svoj život, neslužbeno se doznaje su ih uhitili za isto djelo te da su, neposredno prije završetka komunikacije, javili da autobus dolazi po njih.

Novinari portala 24sata pokušali su kontaktirati ministra vanjskih poslova Gordana Grlić Radmana koji im se nije javljao kao niti glasnogovornica. Potom su kontaktirali Veleposlanstvo RH u Pretoriji iz kojeg su poručili da ne mogu ništa otkriti te su im poklopili slušalicu, piše portal 24sata.

Sud naložio da se vrate u Hrvatsku, ali bez djece

U moru nelogičnosti vezanih za ovaj slučaj, posebno se ističe ključno pitanje, a to je što će biti s djecom iz Konga koju su četiri para posvojila? Ako je suđenje prekinuto, to jest optužnica odbačena, nameće se zaključak da su hrvatski dokumenti i putne isprave koje su posvojena kongoanska djeca imala ispravne, međutim kako su parovi danas odlučili napustiti Zambiju bez djece, to znači da bi putne isprave ipak mogle biti sporne.

Slučaj izazvao veliki interes javnosti

Kao što smo i ranije prenosili, uhićeni su prije dva mjeseca, 7. prosinca prošle godine prilikom napuštanja države s djecom iz DR Konga zbog sumnje da su krivotvorene putne isprave kongoanske djece koju su posvojili i pokušaja trgovine djecom.

Za kazneno djelo koje im se stavljalo na teret, u Zambiji je predviđena kazna zatvora u trajanju od 20 godina do kazne doživotnog zatvora. Njima je međutim prije dva tjedna na ročištu dozvoljeno da se brane sa slobode ukoliko zadovolje određene uvjete. Nakon plaćanja jamčevine u iznosu od 20.000 kvača po osobi, to jest oko 1100 dolara i predavanja putnih isprava, osmero hrvatskih državljana pušteno je da se brane sa slobode.

Slučaj ova četiri para probudio je velik interes javnosti jer su među uhićenima transrodni LGBT aktivist i vijećnik platforme Možemo Noah Kraljević, rođen kao Dalija Pintarić i gitarist Hladnog piva Zoran Subošić i njegova supruga Azra Imamović Subošić, inače zaposlenica Ustavnog suda te je nakon mnogo ispitivanja utvrđen niz propusta više državnih institucija vezano za posvajanja iz DR Konga, ali i za međunarodna posvajanja u Republiku Hrvatsku.

Izvor: Sloboda.hr/Večernji list/24sata/Index

foto: screenshot twitter/ Mwebantu