Turističkog djelatnika iz Konga Stevena Muliju (43) optužuju da upravo on stoji iza pokušaja trgovine djecom u koju su uključeni hrvatski državljani iz afere Zambija, piše u četvrtak Jutarnji list.

Zambijske vlasti uhitile su jučer kongoanskog državljanina kojeg dovode u vezu sa slučajem posvajanja četvero kongoanske djece od strane četiri hrvatska para, koja su od 7. prosinca prošle godine zadržana u Zambiji pod sumnjom na pokušaj trgovanja djecom.

Riječ je o 43-godišnjem Stevenu Muliji, a zambijske vlasti prepoznale su ga kao masterminda u operaciji posvajanja djece iz susjedne DR Kongo.

Mulija je jučer odmah izveden pred suca nižeg suda u zambijskom gradu Ndoli pred kojim se izjasnio da nije kriv za djela koja mu se stavljaju na teret.

“Razumijem optužnicu, ali poričem sve optužbe”, rekao je pred zambijskim sudom u Ndoli Steven Mulija, 43-godišnji turistički djelatnik iz Konga s prebivalištem u Lusaki.

Suradnik Jutarnjeg lista i novinar Stafrance Zulu pratio je njegovo dovođenje pred sud i izjašnjavanje o krivnji. Zulu kaže kako je riječ o državljaninu DR Konga kojeg se optužuje da upravo on stoji iza, kako oni smatraju, pokušaja trgovine djecom u koju je uključena i zambijska osmorka iz Republike Hrvatske.

Optužen je prema četiri točke optužnice. Svaka točka optužnice vezana je uz jedno posvojeno dijete, piše Jutarnji list.

Podsjetimo, četiri para iz Hrvatske uhićena su početkom prosinca u zračnoj luci u Ndoli, trećem najvećem zambijskom gradu, zbog sumnje na trgovinu ljudima, odnosno zbog sumnje u valjanost dokumenata o posvojenju maloljetne djece iz DR Konga, što je kasnije DR Kongo potvrdio.

Optuženi su za trgovanje ljudima u pokušaju i krivotvorenje dokumenata. Oni krivnju negiraju. 

Među optuženima su gitarist Hladnog piva Zoran Subošić i njegova supruga Azra Imamović Subošić, inače zaposlenica Ustavnog suda, ali i transrodni LGBT aktivist i vijećnik platforme Možemo! Noah Kraljević (rođ. Dalija Pintarić) i njegova partnerica Ivona Kraljević.

Izvor: Sloboda.hr/Hina

foto: mwebantu