trumpFoto: fox59.com

Novoizabrani predsjednik Donald Trump u četvrtak je odabrao bivšeg senatora Dana Coatsa za svojeg nacionalnog obavještajnog ravnatelja, rekla su dva visoka tranzicijska dužnosnika, dok nastoji ostvariti utjecaj na američku obavještajnu zajednicu koju često kritizira.

Službena objava se očekuje ovaj tjedan dok Trump odlučuje o nekima od preostalih važnih mjesta koje mora popuniti u okviru priprema za preuzimanje Bijele kuće 20. siječnja.

Coats (73) je tradicionalni konzervativac iz Indiane koji je upravo završio šestogodišnji mandat u američkom Senatu. Bio je i američki veleposlanik u Njemačkoj za vrijeme republikanskog predsjednika Georgea W. Busha.

Trump je opetovano izražavao dvojbe o procjeni američke obavještajne zajednice da je Rusija imala svoje prste u hakiranju tijekom predsjedničke kampanje.

On bi trebao u petak biti informiran o nalazima obavještajne zajednice o toj temi od visokih američkih dužnosnika u Tornju Trump u New Yorku.

Neki američki obavještajni dužnosnici pozdravili su u četvrtak odabir Coatsa rekavši kako se nadaju da je njegovo imenovanje znak da Trump nastoji popraviti odnose s obavještajnom zajednicom nakon mjeseci sporenja oko njezine procjene da je Rusija nastojala hakiranjem utjecati na predsjedničke izbore 2016.

Jedan je dužnosnik, uz uvjet da ostane neimenovan, rekao kako se isto tako nada da će ako bude potvrđen, Coats moći dogovoriti ono što je nazvao “primirjem” između obavještajne zajednice i Trumpova odabranika za savjetnika za nacionalnu sigurnost bivšeg ravnatelja Obrambene obavještajne agencije umirovljenog generala pukovnika Mika Flynna, kojega je otpustio sadašnji obavještajni ravnatelj James Clapper.

Izvor: Sloboda.hr/Hina