trump, veleposlanici

Prijelazni tim novog američkog predsjednika Donalda Trumpa izdao je poziv kojim se od tzv. “političkih” veleposlanika u diplomatskim misijama SAD-a širom svijeta, postavljenih od strane Baracka Obame, traži da do inauguracije 20. siječnja podnesu ostavku, objavio je “New York Times”.

Ovakav potez novog američkog predsjednika potvrda je zaokreta u vanjskoj politici SAD-a koju je najavljivao tijekom predizobrne kampanje.

Političkim veleposlanicima nazivaju se oni koji postavljeni zbog svojih vrlina ili bliskih veza s predsjednikom, a među njima se mogu naći i krupni donatori predsjedničke kampanje. Oni se po pravilu vraćaju kući po isteku mandata, za razliku od karijernih diplomata koji često ostaju na veleposlaničkim položajima i nakon smjene u Bijeloj kući.

Nalog iz Trumpovog tima, koji je izdat “bez izuzetka”, stigao je u State department 23. prosinca.

Sve “političke” veleposlanike odlazećeg predsjednika Baracka Obame, State department je obavijestio pismom dan nakon izbora u studenom da trebaju dostaviti pisanu ostavku a datumom 20. siječnja, prenosi NY Times.

Veleposlanicima koji žele zatražiti produžetak mandata preporučuje se da podnesu formalan zahtjev uz odgovarajuće obrazloženje.

Izvor: Sloboda.hr